Trump versus Thunberg

En, hoe vonden jullie de reactie van Donald Trump op de verkiezing van Greta Thunberg tot persoon van het jaar? 🤣

‘So ridiculous. Greta must work on her Anger Management problem, then go to a good old fashioned movie with a friend! Chill Greta, Chill!

Dan ben je de POTUS en dan nog kan je het niet hebben dat een Zweedse scholiere heel even belangrijker is dan jij. Als Trump een narcist is snap ik het. Maar er schuilt meer achter. Diep in zijn hart weet hij natuurlijk allang dat zij gelijk heeft. Het komt hem slecht uit. Vurig hoopt hij dat de catastrofale gevolgen meevallen en de VS zo min mogelijk raken. Hij heeft intussen het idee laten varen dat de klimaatverandering een hoax is. En hij wil wel meedoen aan de aanplant van 1 biljoen bomen (1 miljard hectare bos). Ondertussen schaft hij nog steeds de milieumaatregelen van zijn voorganger af.

Greta’s anger management

Trump heeft gelijk: Greta Thunberg is boos. “If they want us to stop being angry, maybe they should stop making us angry.” Ze is terecht boos. De wereld die zij erft van Trumps generatie is totaal verwoest. Wie zou dan niet kwaad zijn? En zeker als je merkt dat het leiders als Trump en Poetin weinig lijkt te schelen. Ze staat volkomen machteloos. Het enige wat ze kan is boos worden en zoveel mogelijk generatiegenoten boos maken. Wellicht valt er dan nog enig effect te verwachten. Ze moet een kritische massa creëren om de wereldleiders in beweging te krijgen. Zelf zijn ze het niet van plan.

Inhoudelijk stelt de reactie van Trump niets voor. Ze moet niet zo snel kwaad worden. Ze moet relaxen en een ouwe film gaan kijken met een vriend. Geen idee wat ik uit zijn antwoord moet opmaken. Neemt hij haar niet serieus? Zou zo maar kunnen. Hij neemt een heel ander soort mensen serieus, zoals Kim yong un, Poetin, Erdohan. Mannetjes. Zijn soort. Of heeft hij geen inhoudelijk verweer? Waarom mag ze niet kwaad zijn? Waarom moet ze haar tijd verdoen met een suffe film? Hij wil ongestoord zijn gang kunnen gaan. Greta Thunberg stoort hem. En dan wordt ze ook nog gekozen tot persoon van het jaar. Het zint hem niet.

Haar reactie is groots. ‘De activiste heeft in een reactie hierop haar Twitter-bio aangepast. Daar staat nu dat ze een tiener is die aan haar woedebeheersing werkt die momenteel aan het relaxen is en naar een film kijkt met een vriend.‘ Ondertussen gaat ze onverdroten voort. Ze moet wel, haar toekomst staat op het spel.

En Trump? Hij heeft het moeilijk. Iemand die zo gevoelig is voor gezichtsverlies heeft nooit rust.


About this entry