Roken? Ik dacht het niet.

Roker verbannen van werkvloer: ‘Het lijkt wel of ze het ons niet meer gunnen, even roken’

Beste roker, dat klopt. We gunnen je geen longkanker, kanker aan je slokdarm of strottenhoofd, geen hartfalen, geen enkele kwaal of ziekte die jij je op de hals haalt door te blijven roken. We gunnen je geen lijdensweg, geen voortijdig einde. We gunnen je geen kortademigheid, geen gebrek aan conditie, geen smaak- en reukverlies. Geen gele tanden, geen slechte huid.

Wat jij genieten noemt is dat helemaal niet. Het is een doodordinaire verslaving aan een aantal akelige stofjes.

O, en mocht je een rokende milieufreak zijn, dan nog het volgende:

We zijn tegenwoordig zo erg op de hoogte van wat de mensen allemaal kapot maken in de natuur – we weten dat er door palmolie heel wat bomen gekapt worden, dat vlees eten slecht is omdat de dieren veel CO2 uitstoten en dat er heel wat water verspild wordt door voeding. Waarom weten zo weinig mensen dan eigenlijk dat roken ook heel slecht voor het milieu is?

Blijkbaar staat elk pakje sigaretten dat je per dag rookt, gelijk aan twee gekapte bomen per week. Volgens de wereldvoedselorganisatie FAO van de Verenigde Naties is de tabaksindustrie een van de meest milieuvernietigende landbouwactiviteiten. De tabak wordt namelijk op intensieve manier geteeld en er wordt een grote hoeveelheid aan chemicaliën gebruikt om de tabaksplanten te beschermen tegen ongedierte en ziekten. Maar veel van deze chemicaliën zijn zo slecht voor mensen en milieu, dat ze in welvarende landen verboden zijn.

En dat is nog niet eens alles: tabaksplanten putten de landbouwgrond sneller uit omdat ze meer stikstof, fosfor en kalium uit de grond halen. Daarnaast hebben de tabaksplanten meer kunstmest nodig, wat weer slecht is voor het milieu.

Om al die tabaksplanten te laten groeien én te laten drogen worden er behoorlijk wat bossen gekapt. Om de tabak van 300 sigaretten te laten drogen, dit zijn zo’n 14 pakjes sigaretten, is gemiddeld één boom nodig.

Deze hele industrie wordt natuurlijk in stand gehouden door de mensen die elke week een pakje sigaretten kopen. En daar zou dus verandering in moeten komen: stop met sigaretten kopen, stop met roken.

Zorg goed voor jezelf, zorg goed voor het milieu. Maak je jeugdliefde niet stuk voor veertig jaar door je ziekte en voortijdige dood. Zadel de komende generatie niet op met de gevolgen van je verslaving.


About this entry