‘Is het voordeliger dan in de winkel?’ Over onze moestuin

‘En moestuin is een hoop werk, levert veel te veel groente op in korte tijd en wat je verbouwt kan je vaak voordeliger of net zo duur kopen in de winkel. Dus wat maak je je druk? In die tijd kan je beter gaan Netflixen.’ Om maar wat vooroordelen te noemen.

Tja. We verbouwen onze groenten, kruiden, fruit en bloemen niet voor het voordeel. Want inderdaad kosten groenten in het hoogseizoen niet zoveel. Ik denk dat veel voedingsmiddelen te goedkoop worden verkocht. De milieulast wordt niet doorberekend. Gek eigenlijk. We schuiven de rekening door naar de volgende generatie of naar een ander land.

Een groentetuin geeft ons een zekere onafhankelijkheid. We hoeven niet aan de bloemkool omdat de supermarkt het in de aanbieding heeft. We kunnen verbouwen wat we zelf lekker vinden. En door uitgekiend te telen, oogsten we op verschillende momenten. We zaaien raapstelen en spinazie ook in september. We hebben zomer-, herfst- en winterprei. Vorig jaar verbouwden we wintersla. We gaan nu pronkers overhouden om volgend jaar eerder te kunnen oogsten. Daarnaast verbouwen we groenten die je niet in de winkel kunt kopen. Door in fasen te zaaien spreiden we de oogst van groenten. Door afgepaste hoeveelheden te zaaien hebben we geen overschot.

De aanleg van de moestuin was een investering. Klei uit de Betuwe, goede compost, afvoeren van slechte grond, aanleg van de kweekbedden, het bouwen van de composthopen, de aankoop van zaad, tonkinstokken, gaas, binddraad en ga maar door. Veel aanschaffen en uitgaven zijn eenmalig of voor de langere duur. ’s Zomers merken we dat we geen groenten hoeven kopen. Dit jaar hebben we flink wat groenten ingevroren en geweckt. We hebben jam gemaakt, kweeperen en stoofperen ingemaakt. We hebben Verveine gedroogd voor de thee.

Als ik alleen naar het kostenplaatje kijk is moestuinieren niet voordelig. De immateriële beloning van het verbouwen van je eigen groenten, kruiden en fruit is heel groot. Die is niet in geld uit te drukken. Eigen groente smaakt beter (dat is natuurlijk subjectief), is verser, geeft voldoening en trots, zorgt voor meer aandacht en bewustzijn en je geniet tijdens het tuinieren van alles wat er in en om je moestuin gebeurt. Daarnaast is er milieuwinst. We gebruiken geen bestrijdingsmiddelen of kunstmest. Onze groenten leggen geen foodmiles af. De moestuin is een prima plek voor solitaire bijen, vlinders en ander gesnuister. En de bewoners van een seniorencomplex om de hoek staan tijdens hun dagelijkse wandeling vaak even stil om te genieten van het telkens wisselende beeld van onze moestuin.

De keus is gemakkelijk gemaakt.


About this entry