De meltdown van wie?

Donald Trump publiceerde een foto waarop te zien is dat Nancy Pelosi staat en met haar vinger wijst en zwaait. Trump voegt als bijschrift toe ‘Nervous Nancy’s unhinged meltdown!’. Kort daarop plaatst Nancy Pelosi dezelfde foto als achtergrond van haar twitteraccount. Dat is opmerkelijk. Wat is er gebeurd? Hoe moeten we de gebeurtenis op de foto duiden? Het incident vond plaats tijdens een gesprek over de plotselinge terugtrekking van Amerikaanse troepen uit Syrië en de gevolgen daarvan voor de Koerden en de positie van Amerika in het Midden Oosten. Niet alleen Democraten vonden het bevel van Trump onverstandig, ook een aantal Republikeinen bekritiseerden hem, net als een aantal generaals van het leger.

Non-verbale communicatie

Naast de woordenwisseling is er nog iets om op te merken. Kijk eens naar de gezichten van de mannen naast Trump. Volgens sommige commentatoren is er een soort schuldbewustzijn op te zien. Alsof ze weten dat Nancy Pelosi het gelijk aan haar zijde heeft. Plaatsvervangend schamen ze zich voor de stupiditeit van de president. Er wordt gezegd dat deze foto, als er wordt teruggekeken op het presidentschap van Trump het meest sprekend zal zijn.

‘Meltdown’

Het was Nancy Pelosi die het woord ‘meltdown’ in de mond nam. Ze zei dat Trump de ernst van de situatie niet inzag. Trump heeft haar tijdens het gesprek een derderangs politica genoemd en later nog ‘a nasty woman’. Ik denk dat de man niet met kritiek om kan gaan. Hij kleineert zijn criticus door bijnamen te geven, door te schelden en te liegen. Hij gebruikt geen argumenten. Trump weet dat zijn achterban precies zo reageert. Ze zijn dol op zijn gescheld en spierballentaal en ongevoelig voor argumentatie. Hij doet het als volksmenner goed. Er is in de VS sprake van een meltdown van de democratie.


About this entry