Faits divers 50: ijsplaat, Wilders, Trix, homo sapiens, een doofpot en nog een homo non-sapiens.

🛎

‘Er dreigt een enorme ijsplaat los te raken van Antarctica. Een stuk van 350 meter dik ter grootte van de provincie Gelderland (5000 km2) kan daardoor in zee belanden. Dat is dan een van de grootste ijsbergen ooit waargenomen.’

Het ramptoerisme naar de plek des onheils is al flink op gang gekomen. Reisbureaus bieden welgestelde toeristen verblijf op luxe cruiseschepen, inclusief helicoptervluchten over de scheuren in het ijspak. Als souvenir kunnen mensen blokken ijs diepgevroren thuisbezorgd krijgen. Ook wordt er flessenwater verkocht, afkomstig van ijs uit de ontstane scheur.

Trump heeft de verantwoordelijkheid voor het losscheuren van de plaat al vrijwel opgeëist. ‘Again one of the most amazing results of my splendid presidencovfefe.’

🛎

Wilders beweert de afgelopen maand te zijn bedreigd door twee koeien. ‘Toen ik langs een weiland liep, keken ze mijn kant op en begon een van hen te loeien. Het is een schande.’ De boer, eigenaar van de dieren, wil geen commentaar geven. De plaatselijke politie wil ook niet meer kwijt dan de mededeling ‘dat ze de zaak onderzoeken’. ‘Ik wil dat de koe bij de horens wordt gevat’, aldus Wilders, die zichtbaar genoot van wat extra aandacht.

🛎

De kans dat koning Willem Alexander abdiceert is gevaarlijk dichtbij nu het publiek het skelet van een bejaard Tyrranosaurus Rex-vrouwtje -dat binnenkort in Naturalis komt te staan- ‘Trix’ heeft genoemd. De koning is ‘geschokt’ en ‘witheetgloeiend boos’. De koningin liet in een telefoongesprek weten dat ‘Willy wel eens zijn buien heeft, maar dat hij ontplofte, nee, echt, van BOEM!, toen hij deze bericht hoorde. Ik wist niet wat ik zag! Hij werd als een kreeft zo rood, echt!’ Ik wist niet dat het volk zo over mijn schoonmama dacht.’ De RVD geeft vooralsnog geen commentaar op de kwestie, de woordvoerder van Naturalis heeft acute buikloop. En Rutte, onze PM? Die doet ‘iets Europees’ en is dus even ergens anders.

🛎

‘Gevonden menselijke resten zijn 280 tot 350 duizend jaar oud.

Alweer moeten archeologen de geschiedenis van de mensheid herschrijven. Net dachten we te weten dat onze soort Homo sapiens 200 duizend jaar geleden is ontstaan in Ethiopië – blijken er liefst 100 duizend jaar eerder ook al Homo sapiensen te hebben geleefd in Marokko.’

En dan hebben ze nog niet eens in mijn achtertuin gegraven. What’s next?

🛎

2017, de VS trekken zich terug uit het klimaatakkoord van Parijs.

Trump, over vier jaar: No one loves the Climate more than I do. With my withdrawal from the Paris Agreement I coused a Huge Movement. Amazing! No one did a better job than I did. I am the first POTUS Who really served the climate.

En hij zou best eens gelijk kunnen hebben. Wat kan je je toch in zo’n man vergissen.

🛎

Nederland Europees kampioen belastingontwijking

‘Luxemburg heeft wel afgedaan als het gaat om uw personal asset protection strategie. Zwitserland ook. Bermuda, Bahama’s, Britse Maagdeneilanden?’ U snapt het al: om belasting te ontwijken hoeft u niet ver van huis te gaan. Een brievenbus in Amsterdam, om de hoek, lekker gemakkelijk. O ja, u moet uw zaakjes laten behartigen door een trustkantoor. Hebben we er genoeg van. Jan met de pet, Henk, Ingrid, zij hebben net zo goed recht om slapend rijk te worden als Roderic, Pieter-Jan en Anne-Fleur. Je hoeft niet in Wassenaar te wonen, het mag ook de Schilderswijk zijn, om de fiscus, zwaar onderbemenst wegens een riante uitstroomregeling, te slim af te zijn. Ik raad u wel aan om in het vervolg PVV of VVD te stemmen. Deze partijen zijn lief voor belastingontwijkers. Addertje onder het gras: ik weet niet of uw droom uitkomt als u Nederlands staatsburger bent…

🛎

Er komt de volgende kabinetsperiode een nieuw ministerie, van Archief. Daar komen alle bonnetjes, filmrolletjes, stukjes Buk-raket, notities van kamerleden en andere compromitterende zaken terecht. Veilig opgeborgen in doofpotten, bewaakt door incompetente ambtenaren en totaal onvindbaar gemaakt door falende ICT. Enigszins vooruitlopend op de zaken staat er in het gebouw dat, uiteraard met vertraging en forse kostenoverschrijding, in 2045 wordt opgeleverd, alvast een JSF, een Fyra, een Noord-zuidlijn, een dozijn woningcorporaties en een onbekend aantal banken opgeslagen. Er zijn speciale rondleidingen voor toeristen. Nederlanders mogen er niet naar binnen.

🛎

Een wetenschappelijke expeditie heeft tijdens een trektocht door Nederland de ‘missing link’ tussen de brulaap en de mens gevonden. ‘In het Gooi, bij de nederzetting Hilversum, namen we het exemplaar in het wild waar. De fysieke conditie ervan was nog redelijk, maar mentaal was het dier in erbarmelijke staat.’ Er worden pogingen gedaan om het dier te vangen en te onderzoeken, maar de wetenschappers vrezen dat het dier niet meer te redden is.


About this entry