Faits divers 48: belastingontwijking, Donald, verf, de Giro en

Multinationale ondernemingen kunnen ervoor zorgen dat in Nederland weinig tot geen belasting hoeft te worden betaald. In oktober 2009 heeft de Universiteit Utrecht berekend dat door dit laatste feit de schatkist circa 16 miljard aan belastingen misloopt. Dit hiaat in de wetgeving bestaat al dertig jaar. Zou iemand dit aan onze minister van financiën kunnen gaan vertellen?

🛎

Iedereen keek er van op. Of nee, eerst roken we wat. Ik zal het je vertellen. We staan bij de halte van Janskerkhof te wachten op een bus. Er komt een man aangelopen, keurig gekleed in een dure regenjas. Zo te zien een Burberry, gelet op de geruite voering. We ruiken een sterke geur van verse verf. De man draag een houten kist die glimt van de verf. Staalblauw. Nu valt pas op dat zijn handen, zijn mouwen, de voorkant van zijn jas, alles onder verf zit. Er vallen druppels op de grond. Iedereen doet een stapje achteruit, niemand wil verfvlekken. De man gaat zitten op een bankje, een mevrouw naast hem kijkt verschrikt en schuift snel op. De man zelf lijkt niets te merken en kijkt onverstoorbaar voor zich uit. Als de bus arriveert stapt hij via de deuren in het midden in. Hij checkt in met zijn kaart, ook al besmeurd met verf. Al is het druk, hij vindt moeiteloos een plek voor zich alleen. De chauffeur heeft niets in gaten en trekt op. De man opent de kist. Er in staan een paar volle blikken verf, zonder deksel. Iedereen in zijn omgeving kijkt gespannen toe. Dan pakt de man een blik en keert het om boven zijn hoofd. In stralen loopt de verf over zijn gezicht, zijn ogen, zijn haren. Hij likt zijn lippen schoon en begint te zingen. Dan zakt hij van zijn bank en valt om. De verf klots uit de blikken en spat in het rond. Mensen roepen verschrikt en boos en springen op. De chauffeur remt af als hij de onrust merkt. Daardoor rollen de blikken door het gangpad. Er wordt gescholden, mensen duwen elkaar weg om maar niet met de verf in aanraking te komen. Op het blauwe gezicht van de man verschijnt een verzaligde glimlach. Hij opent zijn mond en roept. ‘Mama!’ Met het openbaar vervoer beleef je altijd wat.

🛎

‘Gio! Hier Donald! Tell me! Ik hoor het woord impeachment. Wat is het?’

Hij belt de laatste tijd wel vaker, de president van de VS. Vooral ’s avonds, hij voelt zich alleen. Iedereen is tegen hem, zijn personeel is sloom en dom. ‘Niemand begrijpt me!’ ‘Donald, (ik noem hem niet langer Donny, hij trekt dat niet), Donald, je hebt gelijk, ze begrijpen je niet.’ Altijd goed om iemand te bevestigen. Hij heeft het nodig. ‘Impeachment zei je?’ ‘Ja, ik zie er wel wat in. Een soort gezichtsbehandeling met fijngemalen perzikpitten, volgens Melania dan. Dus waarom niet. Toch vertrouw ik het niet. Wat denk jij?’ Dit is moeilijk. De man snapt werkelijk niet wat hem boven het hoofd hangt. Als president doe je het NOOIT goed. Bakken kritiek, elke dag. Daar moet je tegen kunnen. Hij kan dat duidelijk niet. Als ie nu ja zegt tegen een impeachment is hij uit zijn lijden verlost. Beter nog stapt hij zelf op, minder gezichtsverlies. Het kost me moeite om hem in de waan te laten dat het om een schoonheidsbehandeling gaat. Het voelt alsof je iemand verraadt. Dat wil ik niet. ‘Donald, het is echt wat anders. Ze zoeken een meerderheid om je af te zetten.’ Het is even stil aan de andere kant. Dan hoor ik een bulderend gelach. ‘Echt? Ze zijn niet goed snik. Ik ben nog maar net begonnen. Ik moet nog zoveel doen. Blijkbaar krijgen ze door dat ik de democratie wil afschaffen. Ze worden natuurlijk nerveus. Bedankt voor de uitleg. Ik hang op, ik ga even met Vladimir bellen, die weet wel raad met dit soort fratsen. Bye Gio, see you.’ Goed. De White House Soap wordt nog een tikje spannender. Dat dan weer wel.

🛎

Het schoot lekker op op de snelweg. Totdat de matrixborden aansprongen. De lichten knipperden, de borden gaven 90 aan, toen 70, toen 50 en daarna ineens de tekst ‘GA TERUG!’ Sommige automobilisten schrokken zo dat ze vol in de remmen gingen. Daar hadden anderen weer niet op gerekend, die vlogen er op. Over de vluchtstrook raasde al een auto tegen het verkeer in. Die kwam tot stilstand tegen een uitwijkende vrachtwagen. Talloze kettingbotsingen, wagens in brand, geschreeuw en gekerm. Op de matrixborden verschenen smileys… 🙂

🛎

Er is nog een stoel vrij, verder is de kleine knusse wachtkamer propvol. Ik blader in een Libelle van mei 1989, collector’s item! Een lange man komt binnen. Bruine jas, grote zwarte hoed, lang golvend haar, dito baard. Hij verspreidt een aroma van bier, zweet en natte aarde. Iedereen is verdiept in een tijdschrift of mobieltje. De receptioniste in haar beeldscherm. De man graaft in zijn jaszakken en vindt een pijp, lucifers en een doos tabak. Hij schraapt zijn pijp uit met een aardappelschilmesje, het schraapsel gaat via zijn handpalm in de jaszak. Dan stopt hij zijn pijp zorgvuldig en steekt hem in zijn mond. Hij strijkt een lucifer aan en brengt de tabak aan het smeulen. De aangename geur van karamel en tabaksrook vult de ruimte. De receptioniste schiet omhoog en kijkt de man met een priemende blik aan. ‘U. Mag. Hier. Niet. Roken. !.’ De man kijkt niet eens op en trekt nog eens extra aan zijn pijp. Ze beent met ferme stappen naar een deur en verschijnt in de wachtkamer. Ze gaat voor hem staan, handen in de zij, voeten iets uit elkaar. Ze herhaalt haar zin. De man geeft geen krimp. Zie ik het begin van een glimlach? Ze krijgt rode plekken in haar nek. Ze steekt haar hand uit naar de pijp. Als één man springt iedereen op en stort zich op de receptioniste. Ze wordt door vele handen opgetild en over de balie op haar stoel geschoven. Een dikke vrouw van middelbare leeftijd kijkt haar aan en legt een vinger op haar mond. Ze knikt. Na een poosje kijkt ze weer naar haar beeldscherm. Iedereen heeft haar of zijn plek weer gevonden en zoekt de bladzijde op van het gedateerde tijdschrift. Of probeert het level opnieuw uit te spelen. En de man? Ach, een tevreden roker is geen onruststoker.

🛎

Marilyn was toch wat gespannen. Ze had zich ingeschreven voor een ‘cursus aan huis’. Ze wilde meer focus in haar leven, meer rust, minder impulsen, minder afleiding. Vandaag zou Kamala langs komen voor het eerste deel. De bel. Op de stoep staat een kleine vrouw met grijs haar en een knalblauwe bril. Ze draagt geen schoenen. Aan haar lijf een soort overall, grijs met een gele riem. ‘Hai! Ik kom je helpen ontspullen’. Marilyn krijgt een hand, een heel stevige hand. Wat heeft die vrouw een kracht in haar handen. Kamala loopt direct de woonkamer in. ‘Koffie?’ Roept Marilyn nog. ‘Water, doe maar water.’ En terwijl ze de keuken inloopt om een glas water te halen hoort ze het geluid van brekend porselein en aardewerk. Ze rent de kamer in en ziet Kamala haar servies met handenvol krachtig tegen de muur smijten. Verlamd kijkt ze toe. Na vijf minuten is er niets meer heel. ‘Zo, een goed begin. Heb je wat water voor me?’ Marilyn wankelt terug naar de keuken. Ze vult een glas met water en brengt het naar de kamer. ‘Originele aanpak, dat wel’, kan ze nog net uitbrengen.

🛎

Wat is er toch weer veel gebeurd vandaag op mijn tijdlijn! Mensen hebben heel veel foto’s geplaatst, van papavers en vriendinnen, van het eiland Kos, van bruiloften en de VS, van buurmeisjes, van streekmarkten en dineetjes. Geweldig. dank, beste mensen, dat u dat allemaal met mij wilde delen. Ik heb een vervulde dag, het stemt me zeer tevree.

Oh, op de valreep: iemand zag en hoorde een vliegtuigje of wat!

🛎

2013

Rutte is er uit: ‘We gaan dit land kapot bezuinigen!’ Brussel vindt het een geweldig idee. In de zuidelijke landen van de EU heeft het al tot prachtige resultaten geleid. Nergens nam de werkeloosheid zo’n vlucht! Volgens Rutte komt Nederland niettemin ‘sterker uit de crisis.’ De armoede keert terug naar Europa”, zei Jan Zijderland, topman van Unilever in Europa in een gesprek met de Financial Times Deutschland. “Als een Spanjaard per gemiddeld winkelbezoek nog amper 17 euro uitgeeft, kan ik hem moeilijk een wasmiddel verkopen dat al de helft van dat bedrag kost.” Ik heb tranen in mijn ogen, wat een perspectief!

🛎

Nog even over de Giro:

,,Vooral bij sporten die fysiek veel van je vragen, waar zweet en snot bij komt kijken, hebben vrouwen het lastig. Wielrennen is daar een goed voorbeeld van. Leuk dat vrouwen daar ook aan meedoen, maar ze krijgen niet dezelfde waardering als mannen.”

Is dat logisch? Ja, dat is logisch. Zweet en snot, dat zien wij mannen liever niet bij vrouwen. Dat wij mannen het royaal produceren, och, we zijn toch een soort van onhygiënisch. Dat tolereren we niet van vrouwen. Zij gaan met een gepoederd neusje en de geur van viooltjes over welke finish dan ook. Heb het lef niet om ons wensbeeld van vrouwen te verstoren! En daarom, lieve vrienden, winnen vrouwen nooit in sporten waar het fysiek zwaar wordt. Onze grootste angst is dat we eens, op een dag, voorbij gestreefd worden. We verdonkeremanen elk vrouwelijk wapenfeit. Leve de illusie!

🛎

‘Minister Dijsselbloem vindt dat er voorlopig genoeg extra geld gaat naar veiligheid. Vrijdag werd bekend dat de politie er 49 miljoen euro extra bij krijgt, maar volgens de oppositie is het niet genoeg.’

Woordvoerders van IS, de maffia en andere terroristische en criminele organisaties hebben aangegeven rekening te houden met de deplorabele veiligheidssituatie in Nederland. ‘Wij houden van FairPlay. Als de politie niet in staat is om ons behoorlijk aan te pakken is voor ons de lol er af. En als justitie dan ook nog eens onder de maat presteert door bezuinigingen voelen we ons niet meer serieus genomen. Dan wijken we liever uit naar een land waar wel tegenspel wordt geboden. Of we gaan in de belastingontwijking. Want daar is Nederland echt goed in.’ Van de Steur was onbereikbaar voor commentaar, hij zocht bonnetjes.

🛎

‘Na de Amerikanen gaan ook Europa en Rusland zoeken naar sporen van leven op Mars. Samen sturen ze in 2018 een onbemand karretje naar de rode planeet. De verkenner zal gaten van twee meter diep boren in het oppervlak, op zoek naar antwoorden op de vraag of er ooit leven op Mars is geweest en heel misschien nog steeds is.’

Het is jammer dat ze maar twee meter diep gaan. Vrijwel iedereen weet dat het leven op mars zich op 2,5 meter diepte bevindt. Dat leven zit daar zo diep ‘vanwege de straling, die op Mars intensiever is dan op aarde.’, zo vertelde een Marsmannetje me.


About this entry