Chartaal of giraal?

E5380E16-2915-408A-A5A3-08C7D90178EB.jpeg

Klein relletje over de veiligheid in de virtuele wereld. Zelfs ons brein zou zijn gekaapt. Wel, geen idee eigenlijk. Ik leef in de waan dat ik nog zelfstandig denk, maar dat kan dus geraffineerde misleiding zijn. De Verleiders hebben een bosje knuppels in het hoenderhok gegooid en dat is te horen. Niet iedereen is blij met hun (pseudo)onthullingen.

Geld

Overheden en banken houden er niet van als u flappen tapt. Geld hoort op de bank, dan kunnen de bank en de overheid het in de gaten houden. Dat is veiliger voor iedereen. Toch? De Rabo bijvoorbeeld heeft het niet op chartaal geld, begrijp ik.

‘Hoe chartaal geld terug te dringen

Het terugdringen van chartaal geld is een precair proces. Munten en bankbiljetten worden immers zelfs in de landen waar het girale betalingsverkeer een volwaardig alternatief kan bieden nog volop gebruikt en ze blijven een stevige populariteit houden. In ieder geval is het een proces dat heel geleidelijk moet plaatsvinden. Die geleidelijkheid is nodig omdat er allerhande complicaties kunnen optreden die gaandeweg moeten worden opgelost.

Waaom moet het weg? Chartaal geld is duur en gedoe. ‘Er kleven echter ook meer fundamentele nadelen aan het gebruik van chartaal geld. Het eerste nadeel betreft dezelfde anonimiteit die door veel geldgebruikers als een belangrijk voordeel wordt ervaren. Het feit dat een transactie met chartaal geld geen sporen nalaat maakt het gebruik van chartaal geld onbedoeld ook zeer geschikt voor het doel van illegale transacties. Er zijn overtuigende aanwijzingen dat chartaal geld in criminele circuits een belangrijk rol speelt.’ Ziet u?

Verder zien banken liever niet dat u rente krijgt en ze zijn bang voor de Ouwe Sok: ‘Dat zou op zijn beurt kunnen uitmonden in een run op de banken, waarbij mensen hun (spaar-)geld massaal opvragen om het om te zetten in chartaal geld. Want chartaal geld kent immers geen rente, dus ook geen negatieve. De angst voor massale opvragingen leeft nu al. In Duitsland zijn er zelfs al banken die hun klanten aanbieden om hun geld bij hen in chartale vorm in de kluis te leggen.’

Vrij vertaald: als er alleen nog giraal geld is, kan een bank u negatieve rente rekenen zonder dat u een kant op kunt. De natte droom van de bank.

 


About this entry