Verbinden

b73de0d8-0b25-4527-9172-fe552b117584

Weet u het nog? Irma raasde over Sint Maarten. ‘We moesten heel lang wachten op hulp. De overheid kwam veel te laat in actie. Op het Franse deel van het eiland was er al hulp voor de orkaan Irma over het eiland raasde.’ Ik val de toeriste die klaagde niet hard. Het zal je maar gebeuren. In plaats van lekker luieren of snorkelen een orkaan van de vierde categorie! Ze zette me aan het denken. Dat willen we allemaal wel, gered worden als we in de problemen zitten, en wel direct. Begrijpelijk. Wie moet dat doen? De overheid!

Een beetje spanning en avontuur, dat willen we. Op vakantie, maar ook in het leven. Alles moet kunnen, maar als het verkeerd uitpakt, moeten we wel gered worden, en liefst snel. Nou, dan zit je bij God goed toch? ‘Wees niet bang, want ik zal je vrijkopen, ik heb je bij je naam geroepen, je bent van mij! Moet je door het water gaan – ik ben bij je. Of door rivieren – je wordt niet meegesleurd. Moet je door het vuur gaan – het zal je niet verteren, de vlammen zullen je niet verschroeien.’ 

Helaas, zo gaat het niet altijd in het leven. Het valt wel eens bitter tegen.

Leven, wat is dat eigenlijk? Een permanente vakantie? Vooral niets doen en genieten? Er moet ook gewerkt worden, maar zo min mogelijk. Leven, wat is dat? Het is meer dan zalig niets doen. De geredde toeriste zei nog wat: ‘Ik ben nadien maar gaan helpen schoonmaken. Samen met het personeel van het hotel, samen met de eilanders. Ik voelde me toen wel deel van de familie.’ Dat is leven. Je begint pas te leven als je je verbindt met het leven van een ander. Niet je familie, je beste vrienden, maar echt anderen. Alleen leven voor jezelf is geen leven. Vooral als je je leven, of een deel ervan, over hebt voor mensen die in de knel zitten. Dan ga je leven. Haar vakantie was in het water gevallen. Maar ze heeft er iets voor teruggekregen. Ze wist zich nuttig, en verbonden met mensen in moeilijkheden. Is dat leuk? Is dat fun? Nee. Het is wel goed. Het is wat God wil. ‘Wie de ander liefheeft, heeft de wet vervuld.’ Die heeft gedaan wat God wil. Als God zegt dat Hij je red van water en vuur, dan bedoelt Hij dat er mensen om je heen zijn die er voor je willen zijn. Er komt geen hand uit de hemel. Er komen handen van medemensen. Van jou, van mij. Gegarandeerd? Nee. Maar heb vertrouwen. 


About this entry