Faits divers 43: racisme

9D0888F3-AE79-4B47-B62D-2C07B8189880

In districten waar Donald Trump de meeste stemmen verwierf bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen, werd ook massaal op internet gezocht naar ‘erectieproblemen’, ‘haarverlies’, ‘hoe meisjes te versieren’, ‘penisvergrotingen’, ‘penisgrootte’, ‘steroïden’, ‘testosteron’ en ‘Viagra’. Dat blijkt uit een vergelijkend onderzoek naar stemgedrag en Google-zoekopdrachten door Monkey Cage, de datagravers van de Washington Post.

Wat is het nut van dit onderzoek? Leidt het tot een betere verstandhouding tussen Democraten en Republikeinen? Zullen deze mensen door dit bericht tot ander gedrag komen? Hoe voel je je, als er zo over je bericht wordt? 

🛎

‘Limburg heeft even echt zachte lucht. Die schampt straks ook de Achterhoek. Dit maakt de kans op ijsregen in het oosten van het land tijdelijk groter. In Limburg regent het echt. Sneeuw blijft in het westen.’

Limburg hangt er vaak maar een beetje bij. Corrupte bestuurders, gesloten mijnen, uitstervende korenwolven. Maar nu boffen ze: echt zachte lucht. En echte regen. Het is ze gegund. Echt.

🛎

Racistisch relletje in het land van the Brave and the Free. Topvrouw van Sony Entertainment Amy Pascal ‘grapt’ wat met Scott Rudin, filmproducent. Onderwerp: de Amerikaanse zwarte president. Mailtjes gelekt, poppen aan het dansen. En dan wordt het smullen. Deze mensen gaan zich verontschuldigen. U leest het goed: verontschuldigen. Ik verzeker u, elk woord is de moeite van het proeven waard. Eerst maar even meneertje Rudin: “Zelfs al zijn deze berichten grappig bedoeld kunnen ze als aanstootgevend worden ervaren, ook al was dat niet de bedoeling. Ik heb een aantal opmerkingen gemaakt die alleen maar als grapje bedoeld waren, maar achteraf beschouwd zijn ze feitelijk onnadenkend en ongevoelig geweest – helemaal niet grappig. Het spijt me en eenieder die ik hiermee heb beledigd bied ik mijn excuses aan.”
Ik houd mijn ogen niet droog. Het manneke kronkelt door het stof, u ziet het. Dan mevrouwtje Pascal, al even gemeend: “De inhoud geeft geen accurate weergave van wie ik ben. Hoewel dit een privéconversatie was die gestolen is, accepteer ik de volledige verantwoordelijkheid voor wat ik heb geschreven en bied ik mijn excuses aan, aan iedereen die zich beledigd voelt.” De dame mept even flink om zich heen. Bijna wil ze zeggen dat ze zich niet herkent in het geschetste beeld. Maar helaas, het is een racistisch selfie. Aiai. Ach, wat zullen ze hier van wakker liggen. Wat zullen ze een spijt hebben en het nooit meer doen.
Weet je, dit weten we nu toevallig na een hackpartij. Maar al die berichtjes die we nooit gezien hebben, al wat gezegd is en wat gedacht is en dit nog overstijgt. Het is fraai!

🛎

‘De bouw van vier marineschepen, samen met de Belgen, leidt nu al tot gedoe. België wil de allernieuwste techniek inbouwen, om vijandelijke raketten in de ruimte te onderscheppen. Nederland heeft die behoefte niet.’
Wij Nederlanders hebben er een hekel aan om geld uit te geven. We kopen liever rommel, zoals roestende helicopters, gammele hsl-treinen, dat soort dingen. Of we nemen deel in projecten die aantoonbaar onhaalbaar zijn, zoals de JSF. wel verstandig om niet the state of the art-schepen te willen. Is er misschien nog een eurootje over voor een paar kogels…

🛎

Prachtig proza in de Telegraaf: ‘Op een tank van 1000 liter benzine bespaart een automobilist bij de huidige prijzen ten opzichte van her tarief van vorig jaar, zo’n € 200,00 minder.’
Juist.

🛎


About this entry