Faits divers 42: Voetbal is Oorlog

6E335F73-8988-4287-ABC7-46E8EE2535F9.jpeg🛎

‘Alle basisscholen in Nederland moeten een moestuin krijgen. Daarmee willen de regeringspartijen kinderen bijbrengen waar hun voedsel vandaan komt, zodat ze gezonder gaan eten.’

Een nobel streven. Toch roept het bij mij een paar vraagjes op. Een paar maar. Eerst wat steekwoorden: ruimte, tijd en geld. Hoe lovenswaardig het plan ook is, het zal toch moeten worden uitgevoerd. Door wie, waar en wanneer? Laat ik er van uit gaan dat de bedenkers daar ook aan hebben gedacht. Er komt dus grond vrij, in de buurt van de school. Daar legt iemand een moestuin aan. Vervolgens worden vrijwilligers en leerkrachten opgeleid. Daar is tijd en geld voor. En dan komt er ruimte in het lesprogramma voor het vak ‘Verbouw je eigen groente’. Ik ben voor. Ik zie met belangstelling de onderbouwing van de bedenkers tegemoet. Zo niet, dan stoven ze je een kooltje. En dan zijn de rapen gaar.

🛎

Het kabinet heeft zojuist besloten dat de status van De Hoge Veluwe wordt veranderd. Het natuurgebied wordt ontgonnen, er zal worden geboord naar gas en olie en deel wordt gebruikt voor de vestiging van zware industrie. De NAM gaat de boringen verrichten.

In ons land kan dat niet. In de VS blijkbaar wel.

🛎

NRC; ‘MET VOETBAL ZELF IS NIETS MIS.’ Nee, het schijnt op en rond het veld de maatschappij in het klein te zijn. Net als in de schouwburg, op de balletschool, op Nordic Walking, bij bridgen, op de golfbaan. Kom op zeg! Er spelen elk weekend 800.000 mensen voetbal. Dat zijn er nogal wat. Dan zijn 250 geweldsdelicten per jaar een klein aantal. Per week gaan er zo’n 600.000 mensen naar een kerkdienst. Cijfers over kerkdienst-gerelateerde geweldsdelicten ontbreken. Wat denk je, zijn het meer of minder dan bij voetbal?

🛎

Bij de Wereldkampioenschappen Vals Glimlachen ligt Theresa May een straatlengte voor op Donald Trump. Ze pakte haar voorsprong tijdens de Brexit-onderhandelingen. Trump wordt verdacht van vals spel: hij heeft zitten rotzooien met zijn gebit tijdens de speech over Jeruzalem.
https://www.ad.nl/buitenland/trump-slist-tijdens-speech-spraakgebrek-of-een-kunstgebit~a4f61c12/


About this entry