Faits divers 40: meer fast food

D2699D6C-E5F0-4574-BF75-0E8539EE5A68

🛎

‘Politie vindt 400 hennepplanten na melding inbraak Driebergen.’

Daar ben ik ook bang voor. Dat een inbraak bij mij thuis mijn hele imperium aan het licht brengt. De witwasserijen, het drugslab, de illegale textielfabriek onder de tuin en vooral de opwerkingsfabriek voor verrijkt uranium. Om nog maar te zwijgen van de productielijnen voor illegaal wapentuig.

🛎

Hoorde op de radio dat er steeds meer fastfoodketens in Nederland komen. Taco Bell, Dunkin’ Donuts, Five Guys, Pizza Hut (terug van weggeweest), TGI Friday (idem dito). Tja. Sommige gemeentebesturen willen er niet te veel in hun binnenstad. Maar hoe regel je dat?
Een pleitbezorger voor de ketens werd aan de tand gevoeld. Het werd een leuk gesprek. Ik pik er twee bewering van de lieve man uit:
1. ‘Je houdt het niet tegen.’ Ach. Het is net als het weer. Of als losgelaten exotische dieren. Het overkomt ons. Het is een natuurverschijnsel. Net als het opkomen van de zon. Of eb en vloed. Wat doe je er aan? Niks. Ik vond het uiterst vermakelijk. Het leek wel of ie het zelf ook geloofde. Dat we er niets aan KUNNEN doen. Je wordt op een morgen wakker en hup, in plaats van een suffe winkel in garen en wol zit er plots zo’n kekke eettent! Vanzelf! Enfin, op naar uitspraak twee.
2. ‘De consument wil het.’ Dat is waar. Die ketens komen liever ook niet. Ze houden zich muisstil. Maar grote demonstraties, petities, rellen zelfs van burgers die het niet langer pikken dat er in hun stad nog geen filiaal van Dunkin’ Donuts is. En ja, dan zwicht zo’n directie. Ze houden niet van expansie, ze willen niet uitbreiden, ze gruwen van een groter marktaandeel. Maar ja, die consument! Oppermachtig. U en ik zien ook nooit reclame voor KFC, de Mac of Burger King. Sterker nog, als u er niets eens per ongeluk langskwam, wist u van het bestaan niet af.

Eerlijk gezegd ben ik een tikje teleurgesteld. Want ik ben heel erg nieuwsgierig. Naar bijvoorbeeld Chili’s, Wendy’s, Carl’s junior, IHOP, In-N-Out Burger, Hooters 😉 en ga zo maar door. Er komen drie nieuwe en twee ouwe. Magertjes. Ik zou zeggen: de straat op!

🛎

Vind me raar als je wilt, maar ik kijk tegemoetkomende wandelaars, in de natuur of in de stad, meestal aan en groet hen. Wat me de laatste dagen opviel was dat, naast dat je mensen hebt in soorten en maten, mannen een ‘losser’ voorgeschreven matrijs hebben dan vrouwen. Laat ik het wat persoonlijker zeggen: mannen heb je in de range van ‘ziet er niet uit’ tot ‘zeer voorkomende verschijning’, en vrouwen ook. Alleen leg ik bij vrouwen de lat wat hoger… Is me dat euvel te duiden? Wellicht. Maar het komt ook door het knellender beeld dat vrouwen wordt opgelegd door onze samenleving. Denk nu niet dat ik met bordjes met cijfers loop te zwaaien in stad en bos en luidkeels roep: ‘Lelijkerd!’of ‘Knapperd!’ Maar ik vind er wel wat van. Nu heb ik het onbeschrijflijke geluk met een zeer knappe vrouw getrouwd te zijn waar de schoonheid van menig ander vrouw wel bij moet verbleken, maar dan nog. Deze waarneming trof me toch pijnlijk. En, beste lezer, hoe vergaat het u in dezen?

🛎

‘President Nicolas Maduro van Venezuela heeft gisteren een nieuwe redding van de zwalkende nationale economie gelanceerd: een eigen crytpomunt. De ‘petro’ moet het armlastige land uit moeilijke tijden helpen.’

Maduro is niet de enige. Trump doet er een beetje geheimzinnig over, maar vast staat dat ook hij met een eigen munt komt. Hij wilde hem eerst de roebel noemen, maar adviseurs raadden hem dat af. Het zal nu wel de ‘trumpcoin’ worden. Ook Nederland is van plan om een cryptomunt te lanceren, om belastingontwijking nog aantrekkelijker te maken. Rutte, die ‘officieel van niets weet’, stelde lachend voor om het de ‘VOC-coin’ te noemen.

🛎


About this entry