Faits divers 32: Ybeltje

🛎

2017

Heel jammer dat Europeanen van het vaste land, de zogenaamde Continentals, geen Engels spreken. Wat is er aan het handje? Theresa May is in opperste paniek. Het mensje weet zich geen raad, doet het bijna in haar broek, roept in alle Engelse toonaarden om hulp, wil een Brexit voorkomen, maar dan zonder gezichtsverlies. Alleen geen hond op het vasteland die het snapt. ‘We willen jullie sterkste vriend en partner worden, terwijl de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk zij aan zij gedijen.’ Jongens, doe me een lol en verlos het mensje uit haar lijden. Zeg gewoon dat er niks gebeurd is en we weer fijn samen verder spelen. Goed?

🛎

‘Kim Kardashian is dol op haar dochter en vindt het ook heerlijk om al haar tijd met de kleine door te brengen, maar mist het shoppen, buiten de deur lunchen en constante aandacht eigenlijk ook wel. Ze heeft haar haar geverfd, zorgt voor de baby en probeert de babykilo’s weg te sporten, maar ze is dol op de aandacht die ze krijgt wanneer ze de deur uitgaat. Ze zou haar baby natuurlijk voor geen goud willen missen, maar ze mist haar oude leven wel.’

Ik ga het AMK vast bellen want ik ruik verwaarlozing

🛎

‘Frans Bauer verovert Utrecht vanaf Domtoren en het water.’

Verovert, verovert… dat klinkt zo oorlogszuchtig. ‘Brengt een bezoek, sluit stad in zijn hart, begroet bewoners, schenkt gulle lach, mogelijkheden te over. Frans is de vredelievendheid zelve. Ik zou zeggen, hou het schattig.

🛎

Endemol is in de slag om de rechten te kopen van ‘Ybeltje, de musical’. ‘Ik voel gewoon dat hier een kaskraker in zit. Een echte underdog, een louche partij, met meer dan genoeg materiaal voor de meest onwaarschijnlijke intriges. Personages als een Opstelten, een Teeven, een Zijlstra, een Rutte, een Van der Steur… Laat ik ook een Keijzer nog noemen. Dat wordt smullen. OK, vaak heb je eerst een soap van tig seizoenen, maar dit keer hebben we in Ybeltje een rising star. Haar boek gaf het idee een boost!’, aldus een zegsvrouw van Endemol.

Oja, voor wie niet meer weet wie Ybeltje is: ze was een VVD-politica.

🛎

Annie gaf er de brui aan. Ze wast geen bord, kopje, mes, lepel, vork, glas of pan meer af. Bekijk het, doe het zelf. Ik had er nog wel begrip voor. Jaren had ze in een toonzaal gestaan, verstoken van water en stroom, nooit eens royaal gevuld met een vuile vaat, voorzien van glansmiddel en vaatwastablet. Nooit kon ze eens lekker losgaan. Het enige dat haar overkwam, was dat bezoekers haar klep open- en weer dichtdeden. En soms een man in een glimmend pak met een glad praatje. Na jaren mocht ze dan bij ons het echte werk komen doen. Ze deed het, maar niet van harte. Dat merkte je. Ze was niet stil en geruisloos, haar klep kraakte. Haar lot werd bezegeld. Harteloos trok ik haar onder het aanrecht vandaan. Ik koppelde stroom, water en afvoer af, ontdeed haar van het chique front en zette haar zonder pardon buiten de deur. Een dag later arriveerde haar opvolgster. Truus.


About this entry