ING: DE BANK DIE VOORUIT WIL.

542257BF-C9FB-4B06-A979-2B169334F075

Och, wat wilden de jongetjes en de meisjes van deze bank graag vooruit! En snel, dat ook graag. We zien vandaag wat daar van terecht is gekomen. Want ja, vooruit is wel aardig, maar meneertje Hamers had even niet goed opgelet. Welke kant gaan we eigenlijk op? Een Afrikaans spreekwoord luidt: ‘Als je niet weet waar je heen wil is elke weg goed.’ Een wijze gedachte. Waren ze bij ING even niet opgekomen. Toch wel een beetje raar. Eerst gered door Vadertje Staat omdat ze niet zo handig gebankierd hadden. Weer op eigen benen, mooi, maar wel een ruggesteun in de vorm van duidelijke regels. In de boze buitenwereld lopen heel wat rakkertjes rond met snode plannen. Sommigen van hen zetten die om in snode daden en verdienen daarmee centjes. Zwarte centjes. Dat mag Vadertje Staat niet weten, want gedoe. Vadertje Staat is niet gek en laat banken daarom goed kijken naar het gegoochel met de centjes. Verdachte transacties noemen we dat. Meneertje Hamers gaf het ruiterlijk toe: ze hadden niet opgelet. Terwijl dat een kerntaak was. Slordig? Meer dan slordig.

Heel smartelijk dit. In 2015 was de jury van een of ander prijsje nog lovend: ‘Door constant te bewijzen met vernieuwende proposities, boodschappen, creatie- en middeleninzet dat ING er is voor jouw vooruitgang. Met succes: eind 2015 is ING de stevige nummer 1 van Nederland. Met de meeste klanten, sterkste reputatiescores en de hoogste bekendheids-, overwegings- en voorkeursscores.’

Weet je nog, beste lezer, dat Meneertje Hamers van zijn vriendjes een salarisverhoging kreeg? ‘ING Bank verhoogt het salaris van bestuursvoorzitter Ralph Hamers dit jaar met meer dan de helft, tot ruim 3 miljoen euro. Volgens de commissarissen van ING verdient Hamers veel te weinig ten opzichte van collega’s van Europese bedrijven van vergelijkbare grootte. Met dat verschil worstelen de commissarissen al geruime tijd, zegt president-commissaris Jeroen van der Veer in Het Financieele Dagblad. “Ralph Hamers is Eredivisie, maar werd Jupiler League betaald.” Het feestje ging niet door, we vonden het te gek. Met wat we nu weten, blijken we dus gewoon gelijk te hebben. Eredevisie? Ja hoor!


About this entry