Trump en de evangelicals

487E92E9-FC25-4E82-BA0E-181B43E01DD0

Donald Trump smeekt christelijke kiezers om steun.

De Amerikaanse president Donald Trump zegt dat een verlies voor de Republikeinen bij de tussentijdse verkiezingen in november mogelijk tot geweld leidt. Hij deed zijn uitspraken maandag achter gesloten deuren tijdens een bijeenkomst in het Witte Huis met christelijke predikanten. The New York Timeskreeg een opname van de sessie in handen. Van de 60 miljoen conservatieve protestanten met lichte huidskleur die de VS telt, stemde meer dan driekwart in 2016 op Trump. Ondanks alle affaires rond de president, zoals het afkoopschandaal rond pornoster Stormy Daniels, blijven veel protestanten de president steunen. Zij juichen zijn standpunten op het gebied van moslimimmigratie, het homohuwelijk, abortus en onvoorwaardelijke steun aan Israël. (Bron: nu.nl)

Dit nieuws zette me aan het denken. Een machthebber vreest voor zijn machtsbasis en zoekt steun bij een groep. Dat is van alle tijden. Machthebbers hebben altijd gezocht naar steun. Ze zijn weliswaar democratisch gekozen, maar hun vertrouwen in het systeem dat hen macht gaf verandert. Ik zie een parallel tussen wat nu gebeurt in de VS en wat in de jaren dertig van de vorige eeuw gebeurde in Duitsland.  De machthebbers profileren zich. En ze profileren hun tegenstanders.

Terwijl de Communistische Partij van Duitsland het atheïsme verspreiden en de Sociaaldemocratische Partij van Duitsland vooral seculier dacht, waren de nazi’s juist zeer tactisch bezig. Ze wisten dat hun electoraat zeer gelovig was. Hitler begon niet met een oorlogsverklaring aan kerk en christenen. Hij wilde juist samenwerking en dat gaf de kerk hoop. Toch veranderde voor de Duitse evangelische kerk de situatie al snel. De reden daarvan lag in de politieke opstelling van de pressiegroep ‘Duitse christenen’ (Deutsche Christen). Zij wilden het nationaalsocialistische gedachtegoed tot basis maken van het kerkelijke leven. De Verklaring van Barmen verwerpt echter elke opvatting die de kerk tot een orgaan van de staat zou maken.

De ‘Duitse christenen’ stelden zich vierkant achter de Führer op. Zij waren ervan overtuigd dat Duitsland in een strijd van leven op dood met het bolsjewisme was verwikkeld. Ook stemden zij van harte in met de opdracht om het ras zuiver te houden van vreemde smetten. Ras, staat en volk waren scheppingsordeningen die het fundament vormden van de beschaving en vooral van het Duitse volk. (Bron: De Waarheidsvriend)

Nu is Donald Trump een heel ander mens dan Adolf Hitler en zijn de Republikeinen niet te vergelijken met de Nazi’s. De mechanismen waarvan ze zich bedienen zijn echter wel te vergelijken. Ik ben niet zo benieuwd naar de machinaties van Trump en zijn partij. Ik ben benieuwd naar de keuze die de kiezer straks maakt. Gaan de Evangelicals weer en masse stemmen op deze man en deze partij? En waarom dan? Op die laatste vraag zie ik graag een antwoord.


About this entry