Faits divers 20

Ik. Word. Gek. Ga maar na, gisteren dag van de linkshandige, vandaag hagedissendag. Maar: ook Gay Uncles day vandaag. Morgen, wat is het morgen? Geen idee. Maar wacht, 19 augustus wordt u divergent scheel, want dan is de dag van de Romantische muziek, Internationale dag van de fotografie, de Orang Oetan en de Humanitaire Hulp. Dan moet u weer even wachten, 23 augustus Internationale dag voor slachtoffers van het Nazisme en Stalinisme, 30 augustus dag van de Vermisten. Nee, we zijn nog niet klaar, een andere lijst geeft voor 24 augustus Naturalisatiedag.

Prima, al die dagen. Maar er treedt erosie op. Het zijn er teveel. Ik hou het niet bij. Ik heb als linkshandige niks gemerkt op Linkshandigendag. U wel? O, maar u bent ook niet linkshandig. Scheelt natuurlijk. Is er een Rechtshandigendag? Of maak ik het nu te ingewikkeld? Enfin, ik word dus gek van al die dagen. En weet u, er zijn niet alleen dagen, maar ook nachten. De nacht van de nacht, van de poëzie, Museumnacht, koningsnagh… Hou toch eens op.

‘Containerschip vast op Westerschelde: doorgang grote schepen van en naar Antwerpen geblokkeerd.’

Uw verslaggever belde even met de Antwerpse haven. ‘Een goedendag. Wat een pech!’ ‘Pech? Pech? Dit is een Rotterdamse streek, zeker en vast! Dien Ollanders zijn niet te vertrouwen hé? Die geven zo’n kaptein een hoop duiten en dan vaart ie pardoes eens dwars. Da kunt gij begrijpen, da’s concurrentie.’ ‘Hebt u daar bewijzen voor?’ ‘Daar heb ik niks geen bewijs voor nodig, da voel ik aan m’n water.’ ‘Dat is knap.’ ‘Gaat ge met mijn schoenen spelen?’ ‘Nee, ik wilde enkel weten hoe gij er over denkt. Dat weet ik nu. Tabé en de kost.’

Nu weet u het ook. Of niet. Opzet in het spel?

‘In november 1452 schrikte een hevige ruzie het kapittel van Sint-Donaas te Brugge op. Het kapittel was een van de meest gerenommeerde leerscholen voor middeleeuwse muziek in de Nederlanden, maar in die maand werd het het toneel van een fikse scheld- en vechtpartij. De zanger Roland de Wreede had er zijn collega musicus Gillis Joye namelijk uitgescholden als ‘boef’, ‘lodder’ (leegganger) en zelfs als ‘hoerenzoon’. In een felle reactie had Gillis Roland meermaals geslagen, maar Roland had zich hevig verweerd door onder andere een gevulde nachtemmer naar het hoofd van Gillis te slingeren. Naar de oorzaak van de ruzie tussen beide kemphanen hebben we het raden, maar de afloop is bekend: het kapittel excom-municeerde Gillis en strafte ook Roland, maar enkele dagen later schonk het hen vergiffenis. De reputatie van beide musici redde uiteindelijk hun vel: het kapittel kon hun talenten niet lang missen.’

Beste lezer, ik dacht zo dat u dit wel zou willen weten.

Dat heb jij natuurlijk ook. Je pakt thuis alles keurig in. Dat gaat gemakkelijk, je legt het klaar op bed, vouwt het zorgvuldig op, herschikt het als het niet in één keer past en doet dan je koffer dicht.
Maar dan! Je gaat aan het eind van de vakantie weer richting huis. Tot je schrik passen je spullen niet meer in je koffer. Je propte vuile was nonchalant terug in je koffer. En je vergat dat je met een t-shirt, blouse, dikke trui en jeans aan je lijf op weg ging en nu alleen nog maar een short en tanktopje draagt. Alle andere kleding moet toch echt in de koffer!

Oplossing: kijk je reisgenoot lief aan en dump de helft van de kleding bij hem of haar en verzoek met je liefste snoet of zij of hij dat ‘zolang ff mee wil nemen, please?’ Probleem opgelost.


About this entry