68 miljoen

5A126E90-30AE-44A7-B11A-F4D13B993E56

Ik herinner me het moment nog, lang geleden. In de krant las ik dat er wereldwijd 16 miljoen vluchtelingen waren, net zoveel als Nederland toen inwoners had. Een heel land op de vlucht. Alle straten leeg, alle huizen verlaten. Alle snelwegen leeg, alle kantoren en fabrieken doodstil. Geen klanten in de winkels, geen leerlingen op school. Geen rennende reizigers op het perron, geen toeristen in de smalle straatjes van Amsterdam. De attracties van pretparken: leeg. Verlaten pleinen, verlaten stranden. Geen boer op zijn akker, geen boerin in de stallen. Hooguit wat vee.

Dat was het beeld dat ik had. Het zijn er niet langer 16 miljoen, het zijn er 68 miljoen. Iets meer dan er mensen in Frankrijk wonen. Het getal zegt me niets. Ik ken vluchtelingen van vlees en bloed. Ze vertellen hun verhaal, ze laten me foto’s zien. Hun kapot geschoten huis, verwoeste steden. Omgekomen vrienden en familie. Ik ken er die om politieke redenen zijn gevlucht. Ik ken er die het vege lijf hebben gered. Ik ken er die hun kinderen een toekomst gunnen. Ik ken er die thuis honger hadden. Ik ken er die anders geaard zijn en daarom niet konden blijven waar ze opgroeiden.

In 2005, als ik het wel heb, startte de beweging van ‘Make poverty history’. Ondanks alle inspanningen is het doel verder weg dan ooit. Ik vrees dat het aantal vluchtelingen niet zal afnemen. Cynisch genoeg brengt de oorzaak van de vluchtelingenstromen, namelijk instabiliteit en wetteloosheid, bij sommigen veel geld in het laatje. ‘Defensie, IT en farma zijn sectoren waarvan de geopolitieke specialist verwacht dat ze het goed zullen doen in de nieuwe wereld met een gebrek aan samenhang en een veelvoud aan security-issues.’ Beleggers boeren goed bij toenemende chaos en ellende. Wie winst als enig oogmerk heeft juicht bij elke oorlog, epidemie en hongersnood.

‘Geldzucht is de wortel van alle kwaad.’, zei een rabbi uit Nazareth lang geleden. Zolang mensen daar last van houden zal de stroom vluchtelingen niet afnemen.


About this entry