Faits divers 9

DSC_6064

2017

’Er dreigt een enorme ijsplaat los te raken van Antarctica. Een stuk van 350 meter dik ter grootte van de provincie Gelderland (5000 km2) kan daardoor in zee belanden. Dat is dan een van de grootste ijsbergen ooit waargenomen.’

Het ramptoerisme naar de plek des onheils is al flink op gang gekomen. Reisbureaus bieden welgestelde toeristen verblijf op luxe cruiseschepen, inclusief helicoptervluchten over de scheuren in het ijspak. Een echte ‘Holyday on Ice!’. Als souvenir kunnen mensen blokken ijs diepgevroren thuisbezorgd krijgen, eventueel als uitgehakte sculptuur. Ook wordt er flessenwater verkocht, afkomstig van ijs uit de ontstane scheur.

Trump heeft de verantwoordelijkheid voor het losscheuren van de plaat al vrijwel opgeëist. ‘Again one of the most amazing results of my splendid presidencovfefe.’ Het wekt dan ook geen verbazing dat er sculpturen van ijs te koop zijn naar de gelijkenis van de president, inclusief zijn geel gekleurd kapsel.

2014

Na spoedberaad van de VN-veiligheidsraad is besloten dat tussen Oss en Geffen een gedemilitariseerde zone zal worden ingesteld. Deze zal worden bewaakt door VN-militairen afkomstig uit Polynesië. Ban Ki Moon verklaarde dat de VN geen andere keus had. ‘Oost-Brabant is een explosieve regio geworden sinds de KNVB door een onhandige strafmaatregel de slepende vete tussen de derde klasse amateurverenigingen Nooit Gedacht uit Geffen en Voetbalverenging Margriet uit Oss tot kookhitte deed oplaaien. ‘De commerciële belangen zijn enorm. Nu Margriet uit Oss niet promoveert naar de tweede klasse, zal de stad en haar inwoners geconfronteerd worden met ernstige gevolgen. Dat wil men op Geffen verhalen.’ Overigens ziet het kabinet Rutte geen aanleiding om in te grijpen. Wilders spreekt er schande van, al weet hij niet precies waarvan.

2016

Steven Kruijswijk, Max Verstappen, Kiki Bertens, hoeveel kan een volk aan? Er gloorde hoop, de natie vatte moed, we rechtten onze rug, hieven het hoog omhoog, zogen onze longen reeds vol om een triomfkreet te slaken… Maar voor het moment suprème sneefden onze helden, gingen ze met een schamel beetje roem ten onder.
Minister Schippers heeft in ieder geval extra geld uitgetrokken voor een nationaal netwerk van hulpverleners, bij wie mensen met sport-traumatische verschijnselen behandeld kunnen worden. Er wachten ons nog vele beproevingen: de Tour, de Olympische Spelen. Laten we ons er moedig doorheen slaan.

2016

De kans dat koning Willem Alexander abdiceert is gevaarlijk dichtbij nu het publiek het skelet van een bejaard Tyrranosaurus Rex-vrouwtje ‘Trix’ -dat binnenkort in Naturalis komt te staan- heeft genoemd. De koning is ‘geschokt’ en ‘witheetgloeiend boos’. De koningin liet in een telefoongesprek weten dat ‘Willy wel eens zijn buien heeft, maar dat hij ontplofte, nee, echt, van BOEM!, toen hij deze bericht hoorde. Ik wist niet wat ik zag! Hij werd als een kreeft zo rood, echt! Ik wist niet dat het volk zo over mijn schoonmama dacht.’ De RVD geeft vooralsnog geen commentaar op de kwestie, de woordvoerder van Naturalis heeft acute buikloop. En Rutte, onze PM? Die doet ‘iets Europees’ en is dus even ergens anders.


About this entry