Faits divers 5

54718374-0884-413A-8026-D390F39B6E15

‘Mocht de kat erg vasthoudend zijn in het sproeigedrag, en heeft u verder alles geprobeerd, kunt u proberen om in elk geval de schade zoveel mogelijk te beperken. Bijvoorbeeld door het plaatsen van plastic bakken op de plekken waar de kat sproeit, en/of het ophangen van oude doeken, die u makkelijk kunt wassen en vervangen.’ Fijn, zo’n kat in huis, echt fijn.

Het schoot lekker op op de snelweg. Totdat de matrixborden aansprongen. De lichten knipperden, de borden gaven 90 aan, toen 70, toen 50 en daarna ineens de tekst ‘GA TERUG!’ Sommige automobilisten schrokken zo dat ze vol in de remmen gingen. Daar hadden anderen weer niet op gerekend, die vlogen er op. Over de vluchtstrook raasde al een auto tegen het verkeer in. Die kwam tot stilstand tegen een uitwijkende vrachtwagen. Talloze kettingbotsingen, wagens in brand, geschreeuw en gekerm. Op de matrixborden verschenen smileys… 🙂

Er is nog een stoel vrij, verder is de kleine knusse wachtkamer propvol. Ik blader in een Libelle van mei 1989, collector’s item! Een lange man komt binnen. Bruine jas, grote zwarte hoed, lang golvend haar, dito baard. Hij verspreidt een aroma van bier, zweet en natte aarde. Iedereen is verdiept in een tijdschrift of mobieltje. De receptioniste in haar beeldscherm. De man graaft in zijn jaszakken en vindt een pijp, lucifers en een doos tabak. Hij schraapt zijn pijp uit met een aardappelschilmesje, het schraapsel gaat via zijn handpalm in de jaszak. Dan stopt hij zijn pijp zorgvuldig en steekt hem in zijn mond. Hij strijkt een lucifer aan en brengt de tabak aan het smeulen. De aangename geur van karamel en tabaksrook vult de ruimte. De receptioniste schiet omhoog en kijkt de man met een priemende blik aan. ‘U. Mag. Hier. Niet. Roken. !.’ De man kijkt niet eens op en trekt nog eens extra aan zijn pijp. Ze beent met ferme stappen naar een deur en verschijnt in de wachtkamer. Ze gaat voor hem staan, handen in de zij, voeten iets uit elkaar. Ze herhaalt haar zin. De man geeft geen krimp. Zie ik het begin van een glimlach? Ze krijgt rode plekken in haar nek. Ze steekt haar hand uit naar de pijp. Als één man springt iedereen op en stort zich op de receptioniste. Ze wordt door vele handen opgetild en over de balie op haar stoel geschoven. Een dikke vrouw van middelbare leeftijd kijkt haar aan en legt een vinger op haar mond. Ze knikt. Na een poosje kijkt ze weer naar haar beeldscherm. Iedereen heeft haar of zijn plek weer gevonden en zoekt de bladzijde op van het gedateerde tijdschrift. Of probeert het level opnieuw uit te spelen. En de man? Ach, een tevreden roker is geen onruststoker.


About this entry