Een baan? Nee, werk dat bij je past!

EE023AC8-0621-447D-856D-45CDE68A0E15

Ze was zenuwachtig. Dit was helemaal het werk waar ze zich in kwijt kon. ‘Ik mag dit gesprek niet verknallen. Ik wil dit zo graag.’ Ik ga bij haar langs om haar voor te bereiden op het gesprek. Ze is uitgenodigd, daarmee is een forse horde genomen. Dat de spanning daarmee stijgt mag duidelijk zijn.

Onverwachte vragen

Daar is ze het meest beducht voor, dat er vragen worden gesteld die ze niet ziet aankomen. Ik geef haar op een briefje dat die komen. ‘Het gaat er maar om wat jij dan doet. Niet gaan raaskallen, niet direct een antwoord geven, maar tijd kopen. ‘Die vraag had ik niet verwacht, daar wil ik even over nadenken.’ Dat is echt, dat moet je ook. We oefenen met zo’n vraag. Ze neemt de tijd, deelt zorgvuldig haar overwegingen. In de reflectie vertel ik haar dat de recruiter kijkt naar haar gedrag, niet naar de inhoud van het antwoord. En dat doet ze goed, ze laat zich niet opjagen maar vraagt tijd om zorgvuldig te kunnen antwoorden. Daarmee maakt ze indruk.

Stemmetjes

De problemen veroorzaakt ze zelf, daar is ze nu wel achter. Door zich voortdurend af te vragen wat ze aan de andere kant van de tafel wel zullen denken, door zich te vergelijken met haar concurrenten, breekt ze haar zelfvertrouwen af. Volkomen onterecht. Ze ziet dat in en neemt het ter harte. Ze is alert, schrander en uiterst intelligent. Ik hoef dat maar één keer te zeggen en ze heeft het door.

Gegroeid

In het uur dat we benutten voor deze voorbereiding zie ik haar ontspannen. Haar gezicht staat vrolijker, haar ogen twinkelen. Ze heeft er zin in. Ze kan niet wachten.

’En?’

De dag na het gesprek stuur ik een appje. Ik wil graag weten hoe de sollicitatie verlopen is. Ik krijg antwoord: ‘Bijzonder goed nieuws: ik heb de baan gekregen! Ze belden me al na twee uur terug dat ze me wilden hebben. Ze zeiden ook dat ik me heel goed presenteerde. Dat is zeker te danken aan ons gesprek, dus ontzettend bedankt!’

Mij schieten de woorden van Annie M. G. Schmidt te binnen: ‘Dit stemt ons dankbaar en tevree.’


About this entry