‘Halbe was here’

Rijksministerraad bijeen

https://youtu.be/8CWSPlNDrXA

‘Minister Halbe Zijlstra van Buitenlandse Zaken heeft jarenlang gelogen over een ontmoeting met Vladimir Poetin. In tegenstelling tot zijn eerdere beweringen was de VVD’er in 2006 niet aanwezig op een bijeenkomst met de Russische president in diens buitenhuis. Premier Mark Rutte is al ‘enkele weken’ op de hoogte van het nepverhaal.‘

Nu verzint iedereen wel eens wat. Vroeger op het schoolplein noemden we dat opscheppen. Soit.

Natuurlijk wordt het lastiger als je een verantwoordelijke functie bekleedt. Interessanter is het hoe hij, na toegegeven te hebben dat hij loog, met de feiten omgaat. Want dat toont veel meer van zijn karakter. ‘Het is niet verstandig geweest. Ik had het anders moeten doen’, zegt Zijlstra na confrontatie met het onderzoek.

Dikke duim

Eerst maar even de leugen: ‘Ik was begin 2006 aanwezig in de datsja van Vladimir Poetin. Ik was medewerker. Ik was weggestopt achter in het zaaltje waarin het plaatsvond. Maar ik kon heel goed horen wat het antwoord van Vladimir Poetin was op de vraag wat hij verstond onder Groot Rusland. Want Groot Rusland is waar hij naar terug wil. En zijn antwoord was: dat is Rusland, Wit-Rusland, Oekraïne en de Baltische Staten. En Kazachstan was nice to have.’

Geleend?

‘Ik heb het verhaal naar mijzelf getrokken, om te zorgen dat de persoon die er wel bij was zelf niet de onthullende factor werd.’ Zijlstra heeft het verhaal van iemand anders geleend, geeft hij nu toe. Dit deed hij naar eigen zeggen om zijn bron te beschermen. ‘Ik heb toen de keuze gemaakt: oké, dit is een belangrijk geopolitiek verhaal.’ Wat blijkt nu? Halbe zat wat te ver weg om het goed te hebben gehoord. Onze man van Shell -die er wel bij was- heeft begrepen dat Poetin sprak over het vroegere Rusland. Pijnlijk, niet?

En nu?

Wat heeft Zijlstra bereikt? Zijn bron is beschermd, de snode plannen van Poetin zijn onthuld en hijzelf is beschadigd. Is zijn bron wel beschermd? Dat valt nog te bezien. De topman van Shell indertijd wordt genoemd als degene die het met eigen oren hoorde. Maar de snode plannen van Poetin, die zijn toch maar mooi onthuld! Vertel eens wat nieuws. Dat wisten we natuurlijk helemaal niet totdat Zijlstra zijn mond opendeed. Och, werkelijk? Nu blijkt Halbe fake news te hebben geproduceerd. Feitelijk heeft hij maar een ding bereikt: zichzelf beschadigd. Dat is kwalijk voor een minister. Ik geloof hem niet meer. Ik geloof deze smoes ook niet. Sarkozy flikte dit kunstje ook. En de enige reden was om zijn imago op te poetsen. Ik zou Zijlstra geloofwaardiger vinden als hij dat ruiterlijk toegaf. Wellicht kan hij dan zijn imagoschade herstellen. Maar nu?


About this entry