Overste ventje

E3FF9349-2CB0-4893-8120-A33549F12226

Als jongetje was ik een enorme driftkop, als ik mijn moeder moest geloven. Ik herinner me er iets van, maar liever ook niet. Één keer herinner ik me nog bijzonder goed. Ik kwam thuis na een vechtpartij, dat kwam weleens voor. Ik had daarbij een schaafwond opgelopen, waarin wat straatvuil was gekomen. Mijn moeder maakte die mopperend schoon. Ze vond dat ik niet moest vechten. Ze had gelijk natuurlijk. Maar op dat moment ontplofte ik vanwege het vermeende onrecht wat mij was aangedaan. Ik sprong minstens een halve met van mijn kruk van pure nijd. Ze was verrast en moest heel hard lachen. Het moet ook wel een komisch gezicht zijn, zo’n kereltje dat ontploft van woede. Ze noemde me dan Overste Ventje. Dat was blijkbaar ook een driftkikker. Wie was hij?
Herman Nicolas Ventje Sumual (11 juni 1923-28 maart 2010) was een militaire officier die betrokken was bij de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog. Zijn functie was onder andere regionale commandant van KODAM VII / Wirabuana, maar hij is vooral bekend als de leider van de beweging Permesta.
Goed. Je heet dus Herman Nicolas en ook nog Ventje. En precies die naam kies je. Hij moet een reputatie hebben gehad. Anders had mijn moeder, die bedreven was in ‘naming’, mij nooit zo getypeerd.


About this entry