‘Bibi Breijman geeft huilend toe: ‘Ik ben de weg kwijt’’

9FC75ED8-8E0F-472D-9EE4-12A3746A3C6E

Who the heck is Bibi Breijman?

Ik had geen flauw idee, maar even zoeken helpt. ‘Bibi Breijman (6 juli 1991) heeft zich vandaag de dag ontpopt tot een zeer succesvolle vlogger, presentatrice en video-ondernemer. Dagelijks geeft zij haar trouwe volgers een kijkje in haar leven op onder andere haar eigen YouTube-kanaal, waar ze momenteel 165.000 abonnees op bedient. Daarnaast produceert ze ook video’s over mode, beauty en random dingetjes uit het leven en schroomt ze niet om het achterste van haar tong te laten zien. Naast haar eigen kanaal is ze ook een van de presentatoren van het RTL-programma ‘Katwalk’. Samen met fashionista Lizzy van der Ligt duikt zij in de wereld van beauty, fashion en entertainment. ‘Katwalk’ is elke dinsdag, donderdag en zondag om 16.00 uur te zien op YouTube en op zondagavond bij RTL 5.’ Ik trek daaruit een vluchtige conclusie: ze grossiert in gebakken lucht, in waan van de dag.

Prijs

Dat heeft zijn prijs, daar is ze inmiddels achter. ‘Het gaat even niet goed met vlogster Bibi Breijman. Ze kampt met een burn-out en zit er helemaal doorheen, zo vertelt ze openhartig in een acht minuten durend YouTube-filmpje. Door erover te vertellen, probeert ze ruimte in haar hoofd te maken. Ook steunt haar vriend Waylon Bibi door dik en dun.’ Haar en mijn wereld raken elkaar nergens. Toch trekt dit relaas mijn aandacht. Vooral om wat ze vervolgens vertelt. ‘Een psycholoog moet me leren voor mezelf te leven en me vertellen dat ik de baas ben. Zo van: Je bent niet het bezit van je volgers. “Ondanks de chaos in haar hoofd heeft Bibi een doel voor volgend jaar. Ze wil zich storten op haar carrière als zangeres. Met tranen in haar ogen: ,,Maar ik heb er ook een angst voor, omdat het nieuw zal zijn. Ik heb er zin in, maar nu moet ik een stap terug doen om verder te gaan.”

Psycholoog

Ze zegt een psycholoog nodig te hebben om haar te leren voor zichzelf te leven. Verbijsterend. Dat iemand zo onthand kan zijn. Nu leeft geen mens voor zichzelf alleen. Zij voelde zich bezit van haar volgers. Begrijpelijk, als je je totaal uitlevert aan het medium en voor je levensonderhoud afhankelijk wordt van het generen van aandacht. Ik snap goed dat ze met het focussen op haar zangcarrière hoopt niet langer afhankelijk te zijn van haar vlog.

Burn-out?

Iemand als Bibi, die vrijwel voortdurend zichzelf in het brandpunt van de belangstelling brengt en het ook voortdurend over zichzelf heeft, zal zich wellicht inbeelden dat ze een Burn-out heeft. Leeg zal ze zijn, ze heeft zichzelf voortdurend voor het voetlicht gebracht. Als je denkt dat het allemaal uit jezelf moet komen, overkomt je dit vroeg of laat. Ik maak het op uit haar biografie. De tv-series waar ze in meedeed, de contests waarin ze probeerde de eerste te worden. ‘Ik’ stond en staat centraal. Niet veel later komt ‘Barbie’, ook bekend als Samantha de Jong, in het nieuws. Dertien seizoenen lang mocht heel Nederland zo ongeveer alles van haar zien. Ze werd voor de camera uitgebeend, zeg maar. Er komt een bitter einde aan. Wellicht vanwege een wat royale dosis drugs is ze opgenomen en wordt weggehouden voor het publiek. Ook zij wil haar leven terug.

De ander

Ik heb een tijdje fanatiek gebruik gemaakt van Facebook. Graag deelde ik met mijn facebookvrienden wat me bezig hield. Nu vind ik altijd wel wat van alles, dus een berichtje was snel gepost. Mijn dagrecord staat op 24. Natuurlijk las ik ook wat mijn vrienden postten en ook daar reageerde ik graag op. Mijn lief vond het maar niks. Ze kreeg halve aandacht. Ik was niet in het hier en nu. Chamath Palihapitiya, vroeger belangrijk man bij Facebook, heeft diepe spijt van het fenomeen. Volgens hem maken de Social media de maatschappij kapot. Toen ik ijn hartenkreet las ben ik gestopt. Ik heb mijn account wel aangehouden, maar ik post nauwelijks meer en kijk er nog maar sporadisch op. Sindsdien schrijf ik meer. Mijn lief is opgelucht, ze geniet van meer onverdeelde aandacht. Het klopt: de ander verdient meer aandacht, van mij. Omdat ik belangrijk ben? Nou, dat is niet aan mij. Dat bepaalt die ander.

Bibi en Barbie

Een schip op het strand is een baken in zee. Natuurlijk hoop ik dat het goed komt met deze vrouwen. Zij zijn niet de enigen. Het zou mooi zijn als er meer mensen wakker werden en het gebruik van Social media zouden temperen. Vooral voor de ander.


About this entry