Svetoslav Stoikov

133CEE85-8673-4AD4-9ABB-5ABDD46B861B

‘Hierbij veroordeel ik u er toe honderdmaal op dezelfde wijze van de trap te worden getrapt als u dat deed met het slachtoffer. Tussen de uitvoeringen van het vonnis in wordt u in detentie gehouden om -uiteraard zonder enige medische hulp- te herstellen van de valpartij. Mocht u tijdens de uitvoering van het vonnis komen te overlijden, dan wordt verdere uitvoering opgeschort.

Vindt u het vreemd dat dit soort wraakgevoelens bij me opkomen nadat ik het filmpje zag en hoorde dat de man was opgepakt? Het wordt nog gekker: wat mij betreft wordt het een schouwspel, een tv-show, waar het volk zich aan vergaapt. Zo komt een vreemdeling te pas die vrouwen minacht en mishandelt.

Geen weldenkende rechter gaat zo’n straf opleggen. Terecht. Er dient recht gesproken te worden. Geen wraak genomen. Toch knaagt het aan me. Het slachtoffer lijdt en is niet zomaar hersteld. Een straf voor deze man zou moeten bijdragen aan haar herstel.

Aanvankelijk is nergens in het nieuws te vinden hoe het met de 26-jarige vrouw is. Omstanders schoten haar te hulp na haar val, er wordt nog vermeld dat ze gewond is. Ze brak haar arm. Dat is alles wat we weten. Op de opname zie ik dat ze een hoofddoek draagt. Later wordt meer over haar bekend. Ze wordt aangeduid met Jana K. Ze studeert.

Over de dader is meer bekend: hij leefde tot voor kort in een sloppenwijk in Bulgarije, is vader van drie kinderen. Tijdens de rechtszaak blijkt dat hij eerder vrouwen lastig viel. Hij toonde zijn geslachtsdeel aan vrouwen en masturbeerde in het openbaar. In Bulgarije laait de discussie over het voorval hoog op. Er wordt beweerd dat de man geen Bulgaar is, maar Roma. En dan gaat het publiek los: “Da heißt es, die Roma seien Untermenschen, halb Affe, halb Mensch, Hitler habe seine Arbeit nicht gründlich genug getan und so weiter.“ Zijn daad en de berichten erover voeden de angst voor en haat tegen vreemdelingen. Voor bekend werd wie hij was werd al gezegd dat het iemand was ‘met een migratie-achtergrond’. Begrijpelijke reactie. Niemand wil geïdentificeerd worden met zo’n stuk vuilnis. Het gaat natuurlijk mis als je deze man identificeert met Bulgaren of Roma. Stel, we identificeren hem met mannen. Hoe voelt dat? Of met mannen met drie kinderen. Of mannen die in sloppenwijken wonen. Of petjes dragen. Of een baard hebben.

Wat gaat er om in je hoofd, als je ‘besluit’ om een wildvreemde vrouw in de rug te trappen? Vind je het leuk? Maak je indruk op anderen? Geef je ruimte aan je haat jegens moslima’s? Heb je een hekel aan vrouwen in het algemeen? Ben je gefrustreerd? Verloopt je leven niet zoals je gehoopt had?

Ditmaal werd een misdrijf geregistreerd. Veel vaker gebeurt dat niet en doet het slachtoffer niet eens aangifte. Svetoslav Stoikov wordt veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf. Is dat ‘genoeg’? De dader groeide op in armoede, gebruikte al op jonge leeftijd alcohol en drugs. In 2008 kreeg hij een auto-ongeluk, met kennelijk blijvende gevolgen. Zijn echtgenote springt voor hem in de bres. ‘Er war ein ganz lieber Mensch, nett und fürsorglich.’ Tot het ongeluk.

Het leven gaat door. Voor Jana, voor Svetoslav, voor zijn vrouw en kinderen. Hoe?

Stoykov, who is being held at Berlin’s Heidering Prison, was a convicted criminal in Bulgaria who was suffering from brain damage caused during a car accident, according to the BBC.
According to a Unilad report, citing a police investigator for the Brandenburg police, Stoykov was attacked last Friday, Dec. 8, after prisoners rushed into his cell after a guard opened his door. He was on a couch at the time and was beaten by prisoners before they fled the scene.
“He screamed so loud in fear and pain that the guard even heard him through the closed door and immediately ran back,” the police investigator said.
The guard then hurried to sound the alarm. Inmates were then locked up in their cells.
“Out of security grounds, he will be transferred to another prison. In Berlin’s prisons he is not safe,” the investigator said.
The Unilad report has not been confirmed in other media reports.


About this entry