Lviv, Aktion Petliura

De stad Lwow (in het Oekraïens Lviv) lag in Polen en kende een belangrijke Oekraïense minderheid, die door de Polen onderdrukt werd. In 1939 bezetten de Sovjet-troepen de stad. De Russische geheime dienst, de NKVD, pakte veel politieke tegenstanders op, waaronder veel Polen en Joden. In 1941 vielen de Duitsers Polen binnen en bezetten de stad. Vlak daarvoor vermoorden de Russen meer dan 4000 gevangenen in koelen bloede. De Nazi’s schoven de Joden deze gruwelijke misdaad in de schoenen, hoewel er onder de slachtoffers ook Joden waren en er zeker geen Poolse Joden hadden deelgenomen aan deze misdaden.

‘Een tweede pogrom vond plaats in de laatste dagen van juli 1941 en werd “Petlura Days” (Aktion Petliura) genoemd, naar de vermoorde Oekraïense leider Symon Petliura. De moorden werden georganiseerd onder Duitse aanmoediging, maar de pogrom had ook onheilspellende ondertonen van religieus fanatisme met medeweten van Andrey Sheptytsky, aartsbisschop van de Oekraïense Grieks-katholieke kerk, en met hulp van Oekraïense militanten van buiten de stad, die zich met landbouwgereedschappen in de strijd mengden. In de ochtend van 25 juli 1941 begon de Oekraïense hulppolitie (door Himmler erkend) de Joden in hun huizen te arresteren, terwijl de burgers in de straten deelnamen aan gewelddaden tegen hen. Gevangen Joden werden naar de Joodse begraafplaats en naar de gevangenis gesleept, waar ze voor de ogen van het publiek werden doodgeschoten. Oekraïense politie-eenheden van vijf personen verspreidden zich en arresteerden Joden op grond van lijsten van de Organisatie vsn Oekraïense Nationalisten. Ongeveer 3000 mensen werden vermoord in ongeveer drie dagen. Duizenden andere Joden werden in het openbaar aangevallen.’ Bron: Wikipedia.

Het is een zeldzaamheid dat er fotografisch materiaal is van deze gruwelijke gebeurtenissen. Duitse soldaten legden deze pogroms vast. Zeer waarschijnlijk hebben dit soort gebeurtenissen overal plaatsgevonden. De haat van de bevolking jegens de Joden lijkt in Lviv wel heel groot. Op fora (vandaag de dag) verdedigen Oekraïners zich door te zeggen dat Joden een belangrijke rol hebben gespeeld bij de moorden op de gevangenen van het Rode leger. Er wordt verondersteld dat er Joden onder de geheim agenten van het Rode Leger waren. En dat de Joden de gewone man al eeuwenlang uitbuitten. Opmerkelijk, zoveel jaar na dato. Zelfs nu nog weigeren inwoners van Lviv te spreken over wat toen is voorgevallen.

IMG_0594

Er waren Einsatzgruppen betrokken bij de moorden op de Joden. Einsatzkommandos 5 en 6 schoten gevangen genomen Joden, Polen en tegenstanders van de Nazi’s dood.

Sommige Joden die uit hun huizen werden gesleept werden het slachtoffer van volkswoede. Vrouwen worden nagejaagd, de kleren hen van het lijf getrokken. Ze worden geslagen, geschopt, betast, verkracht.

IMG_0592

Deze vrouw, ze heeft alleen haar schoenen aan, maakt een afwerend gebaar. Een man haalt uit om haar in haar kruis te schoppen. Haar gezicht is verstard en uitdrukkingsloos. Een man kijkt verbeten, een ander licht geamuseerd, een derde ernstig.

IMG_0589

Ze probeert haar naaktheid te bedekken. Ze wacht, ze is overgeleverd aan de mannen die haar omringen. In het bijschrift van deze foto wordt gezegd dat sommigen haar geld geven. Alsof ze een hoer is.

Een oudere vrouw (haar moeder?) probeert dit meisje, dat nog nauwelijks kleren aan haar lijf heeft, te beschermen. Beiden kijken naar degene die de foto maakt. Het meisje roept hem iets toe en maakt een gebaar.


About this entry