La Fille Enconnu

IMG_0508

Partner worden in een artsenpraktijk, met leuke collega’s. Ze rondt haar stage af bij een huisarts die met pensioen gaat, in een arme wijk. Er wacht haar een mooie toekomst. Als een uur na sluiting van de praktijk nog iemand aanbelt besluit ze de bel te negeren. De volgende morgen raakt ze betrokken in het onderzoek naar de dood van een onbekende jonge vrouw.

De film ontwikkelt zich wat de zoektocht naar de identiteit van die vrouw als een thriller. Veel interssante is het te kijken naar de keuzes van de jonge arts en de consequenties ervan. De gebroeders Dardenne doen dat vaker in hun films: het hoofdpersonage in een onmogelijke situatie brengen. De besluiten worden zonder toelichting genomen. Het morele dilemma wordt pas gaandeweg onthuld.

Jenny, zo heet de jonge huisarts, gaat ver, heel ver. Ze verbaast haar omgeving. Opmerkelijk is wel dat die niet in beweging komt. Haar handelen leidt niet tot navolging. Het maakt de film nog indringender.

Zou ik het zo doen, in haar plaats? Zou ik dezelfde consequenties aanvaarden? Ze neemt forse risico’s. Aan het einde van de film kan Jenny enkele vruchten plukken. De patiënten waarderen haar zeer, de zus van de vermoorde vrouw maakt zich los van een verkeerd leven, haar assistent pakt zijn opleiding weer op.

Er zijn geen grootse daden, geen enorme veranderingen. Maar wat ze in gang zet maakt uiteindelijk het verschil.

Jean-Pierre en Luc Dardenne Zijn de makers van een reeks films waarin engagement een rol speelt. Bij herhaling. Omdat het noodzakelijk is.


About this entry