Liefde met lef

Met enige regelmaat verzorg ik een minipreek voor EO Live op de zaterdagavond. Ik mag dan in Hilversum, in het AKN-gebouw, in de studio mijn verhaal komen doen.DSC_5937

Ik schreef mijn minipreek naar aanleiding van het nieuws en 1 Johannes 4 vers 18: De liefde laat geen ruimte voor angst; volmaakte liefde sluit angst uit, want angst veronderstelt straf. In iemand die angst kent, is de liefde geen werkelijkheid geworden.

Ik beken het eerlijk, ik ben soms bang. Een onrustige tijd, dreiging van terreur, rare politici, bangmakers. Ik heb wat te verliezen. Ik heb een rustig, rijk en comfortabel leven. Dat maakt me bang, om het kwijt te raken. Of bang… ik laat me angst aanpraten. Ik ben er gevoelig voor. Het gaat zo gemakkelijk, de ander als vijand te zien en uit te sluiten.

Ik heb gehoord dat een aantal mensen op straat herkent wat er wordt gezegd in de tekst. Liefde drijft de angst uit. Je kan dan twee dingen doen: dat vanuit je luie stoel beamen en het daarbij laten. Of de daad bij het woord voegen. Liefde is niet klef. Liefde is sterk als de dood. Het kost wat, het kost mij wat. Tijd, energie, geld, dat ook. Het Syrisch vluchtelingengezin waar mijn vrouw en ik ons over ontfermen kent verdriet, heeft zorgen. Die heb ik dan dus ook. Dat hoort erbij. Woede, machteloosheid, frustratie. Nu ik hun leven leer kennen verdwijnt mijn angst voor moslims die hier de dienst uit willen maken.

Ben ik bang voor populisten, haatzaaiers? Voor mensen die massa’s opzwepen tot haat, tot uitsluiting? Ja. Ik moet er niet aan denken dat deze mensen waarmaken waar ze mee dreigen. Wat kan ik er tegen doen? Martin Luther King zei: ‘Haat kan geen haat oplossen; alleen liefde kan dat.’

Dat moet ik dus: liefhebben. Restloos en met lef.

Het valt me soms zwaar, ik zeg het maar eerlijk. Ik ben uit op zelfbehoud. Ik ben laf. Maar ik wil, hoe dan ook, een volgeling zijn van de man die zelf restloos liefhad. Die zijn leven gaf voor vriend en vijand. Ik wil niet achterblijven. Ik denk, ik weet zeker, als meer mensen die zich christen noemen dat doen deze wereld verandert. Luisteraar, wat doet u?


About this entry