Museum Oud-Amelisweerd

Het is zo mooi geworden. Eindelijk open voor publiek. Jarenlang was het huis gesloten, in zichzelf gekeerd. Zo nu en dan stonden er de bekende busjes van aannemers en onderaannemers. Restauratie, elektriciteit, klimaatbeheersing, dat soort dingen.

Maar nu zwaait de deur open nadat je in De Veldkeuken je ticket hebt opgehaald. Zodra de deur zich achter je sluit ben je in een landhuis, ruim twee eeuwen terug. Ik kom voor het behang.

Gerard Godard Taets van Amerongen liet een brug over de Kromme Rijn aanleggen en herschipe het landgoed tot een park met uitgebreide tuinen. Zo kennen we het nu nog. in 1770 bouwde hij het landhuis Oud-Amelisweerd als zomerverblijf, het huis zoals het er nu staat.

Mijn lief en ik drinken regelmatig koffie of lunchen bij De Veldkeuken. Zo kon het gebeuren dat we een gesprek aan een tafel naast ons hoorden. Twee mannen hadden het over Het behang. De een was de expert. Lang haar, type kunstenaar, vertelde honderduit over de herkomst, de verwantschap met het behang van Huis ten Bosch, de symboliek, de technieken, het duizelde me. De ander tapte hem af, hij moest tijdens de officiële opening iets zinnigs zeggen. Zelf was hij meer thuis in de historie van het hui, kende de personages die met de geschiedeins van het huis verbonden waren.

‘In Nederland zijn maar heel weinig oude Chinese behangsels bewaard gebleven. Alleen in Huis Marquette in Heemskerk, het landhuis Oud-Amelisweerd bij Utrecht en in Huis ten Bosch in Den Haag zijn er nog complete kamers met Chinees behang. Met een Chinees behang aan de muur hoorde je er helemaal bij in de achttiende eeuw. Mensen die zich deze dure behangsels konden permitteren, etaleerden er niet alleen hun rijkdom mee. Het was ook een bewijs van hun modieuze smaak. Hele vrachten van die beschilderde stroken papier – ‘papieren meublementen’ werden ze genoemd – moeten er destijds met schepen van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) vanuit Kanton naar Europa zijn vervoerd. Samen met ladingen porselein, zijde en thee.’

De foto’s spreken voor zich.

IMG_0706 IMG_0707 IMG_0708 IMG_0709 IMG_0710 IMG_0711 IMG_0713 IMG_0714 IMG_0715 IMG_0717 IMG_0718


About this entry