Troyes, de kathedraal

DSC_5819

Palmzondag. We zijn niet de enigen die ter kerke gaan. In het tamelijk stille stadje Troyes komen op het plein voor de kathedraal van alle kanten de gelovigen aangelopen. Wij lopen door, naar binnen, de deuren staan wijd open. We ontmoeten wat stuurse en zorgelijke blikken. Toeristen, juist nu! De bisschop komt in vol ornaat aangebeend.’Touristes? Je suis désolé, messe…’ In zijn beste Engels, zullen we maar zeggen. We zijn zo goed niet of we moeten de kerk verlaten. Iedereen moet dat trouwens. De gelovigen worden geacht buiten te wachten. Intussen hebben heel wat mensen zich voorzien van een bosje Buxus, het is per slot ‘Dimanche des Rameaux’. Als iedereen lang en breed klaar staat -wij ook- komt op een drafje een contingent Afrikaanse gelovigen het plein op. Europese stiptheid is niet aan hen besteed. De bisschop komt naar buiten, geflankeerd door andere kerkelijke hoogwaardigheidsbekleders. Er staan nog geen 80 gelovigen voor hem. Na een korte toespraak worden de takken omhoog gehouden en besprenkeld met wijwater. Daarna trekt de stoet gelovigen onder gezang de kerk in en maakt een rondgang door de ommegang, voor ze plaatsnemen in het schip. We zijn duidelijk ongewenst, zoveel zeggen de blikken wel. Geen vreemde pottenkijkers, dit is ons feestje.

DSC_5830

Wat hebben we gemist? Wat we niet hebben gemist is het feit dat er maar één toren voltooid is. Het staat heel vreemd. In de 13e eeuw is de bouw begonnen, in de 17e eeuw was men nog niet klaar. Wat we wel hebben gemist is het schitterende glas. Oud, uit de 13e eeuw. Donker, klein afgebeeld, maar toch mooi. Het nieuwe glas is helderder, kleuriger. ‘Tot de bekendere gebrandschilderde voorstellingen behoort de mystieke wijnpers uit 1625. Christus is afgebeeld onder een wijnpers terwijl zijn bloed vloeit in een kelk. Uit zijn lichaam rijst een wijnstok. De ranken dragen de apostelen. Het glas-in-loodraam bevindt zich in de vierde kapel van de linkerzijbeuk. Er zijn nog vele andere mooie ramen te bewonderen in de kathedraal, zoals het zestiende-eeuwse roosvenster waarop God en de aartsvader zijn weergegeven.’ 

DSC_5839

‘Gelukkig hadden we de buitenkant nog’

Ook hier heeft de Revolutie verschrikkelijk huisgehouden. Maar het exterieur heeft grandeur en een aantal fraaie elementen. De bouw nam lange tijd in beslag en de kathedraal is weinig rampen bespaard gebleven. Het monument draagt door de lange bouwtijd juist veel sporen van wisselende inzichten en de toenmalige aanpak van schade en vernielingen. Het is een hele toer om de geschiedenis in steen te lezen, maar wel de moeite waard.

DSC_5842 DSC_5833


About this entry