Alles voor een heerlijk weekend

DSC_4866

Er is een nieuwe zegen voor de mensheid aan het assortiment toegevoegd: AllesVoor. De filantropische instellingen Albert Heijn en bol.com hebben ons verblijd met een gloednieuw initiatief. Acht maal per jaar mogen we ons laven aan de zegeningen ervan. Het spits wordt afgebeten met een periodiekje -laat ik het zo maar noemen- over Het Weekend. Het Weekend is waar het om draait in het leven. Deze periode van zo’n twee-en-een-halve dag per week verdient het om op gepaste wijze te worden doorgebracht. Het luistert nauw. En daarom dit blad, dat u door Het Weekend heen loost.

VrijMiBo

Daar begint het mee, de borrel op de vrijdagmiddag. Je spoelt de onaangename smaak van uren en uren werk als loonslaaf weg, samen met je mede-loonslaven. Liefst zou je de galeien onmiddellijk ontvluchten, maar het is verstandig om een periode van ontwenning in te bouwen. ‘Organiseer met vijf  vrienden (waarom vijf? Kan het niet met vier of met zes?) de ‘weekend-walk-in’. Juist, de ‘weekend-walk-in’. Dus na de VrijMiBo ben je nog niet van elkaar verlost, je moet de avond ook samen doorbrengen door samen te eten, (één is de klos, die moet koken) gezellig te zijn. Aansluitend een ouderwetse spelletjesavond. Ik begrijp het: bol.com verkoopt die dingen toevallig, net als AH de ingrediënten voor de maaltijd. Ik geef ze geen ongelijk, commercieel gezien handig en begrijpelijk. Ik was zelf nooit op het idee gekomen om op vrijdag, aan het eind van de dag, te gaan eten. En o, wat ben ik blij en dankbaar, dat AllesVoor me vertelt wat ik op vrijdagavond moet gaan doen. Je staat voor Het Weekend en je voelt de druk: dit moet slagen! Ik moet gelukkig zijn, plezier beleven, desnoods fun. Want maandag wacht de vraag! ‘Was je weekend leuk?’ ‘Nee, ik was verlamd, zo’n Heel Weekend, wat moet ik? En voor ik het wist was het zondagavond, nou, dan red je het niet meer.’ ‘Nou, ik heb dat ooit ook eens gehad, maar sinds AllesVoor nooit meer! Moet je ook eens lezen, er gaat een wereld voor je open!’ Dat is vaker zo. AllesVoor lost een groot probleem op en ineens denk je: ‘Waarom heeft daar nooit eerder iemand aan gedacht?’

Vrijdagavond

Goed, het is gelukt, je hebt de overgang van werk naar Vrije Tijd zonder kleerscheuren kunnen doorkomen. Je hebt je wekelijks vrijdagfotosessie volbracht, de ouderwetse spelletjes heb je weliswaar verloren, maar toch gespeeld, je hebt de pubquiz gedaan, niet in de pub maar thuis natuurlijk, dat is beter voor de omzet van AH, en je hebt kindercocktails gemaakt. O, je hebt geen kinderen? Nou, dan had je dat onderdeel mogen overslaan, dombo! Wacht, wacht, heb je geluierd en films gekeken en daarbij popcorn gemaakt? Ja, ik moet het toch even checken. Mocht je onverhoopt toch direct na je werk naar huis zijn gegaan, dus geen VrijMiBo, geen ‘Weekend-walk-in’, je wilde naar huis, want ja, gezin, dan heeft AllesVoor nog wel voorschriften voor je rol. Voor dochters is dat ‘cupcakegirl’, voor zoons ‘knutseljongen’, voor vaders ‘chefkokpapa’ en voor moeders ‘flowerpowermama’. Zo belangrijk in deze tijden waarin alles, maar dan ook alles, zo snel verandert. Je raakt je identiteit kwijt voor je het weet. AllesVoor is hier een soort voorbehoedsmiddel. Een duidelijke rol, ieder vaart er wel bij! Moe maar voldaan leg je je hoofd op het kussen, anatomisch gevormd, gestoken in een sloop met fleurig design, uiteraard pas gewassen. Gehaald, de kop is er af.

Zaterdag doe-dag

De zaterdag is met stip de hardste noot van Het Weekend om te kraken. Het Grote Gelukkig Zijn wordt op deze dag het meest op de proef gesteld. In de eerste plaats is er Het Weer. Er is altijd weer, dus hou er rekening mee. Het weer is bepalend.

Zonnig?

Tja, dan zit er niks anders op, dan ben je Weg. Het strand, het bos, de stad, je bent Er Op Uit. Iedereen weet dat, iedereen doet dat. Op deze dag zijn de geraniums het meest gevreesd. Kom je daar achter terecht, dan ben je al bijna opgegeven. Onderschat de ondermijnende krachten niet: kranten (gelukkig op hun retour) zijn extra dik en barsten van de bijlagen. Er zijn natuurlijk De Bladen en er ligt wellicht nog Een Boek. Levensgevaarlijk materiaal. Voor je het weet gaan er kostbare uren verloren. Die haal je niet meer in. Doe-dag! Hamer dit mantra in je hoofd, laat het de eerste zin zijn die je uitspreekt als je op zaterdag je ogen opent: ‘Zaterdag doe-dag!’ Het is al moeilijk genoeg. Ontbijten, de wekelijkse boodschappen (want niet overal is Albert actief), de hoognodige aanschaffen waar je toch echt zelf fysiek op uit moet, allemaal spelbrekers op de Zonnige Zaterdag. Gelukkig is het niet altijd mooi weer op zaterdag.

Bewolkt

Als de nood het hoogst is… is er bewolking. Want er zijn Klussen. Voor Klussen zijn ook Mannetjes, maar niet iedereen kan zich die veroorloven. Dan moet er dus Ge-Doe-Het-Zelfd. Ik hoef je niet te vertellen wat dat inhoudt. Doe-het-zelven is overal slecht voor: voor je zelfbeeld, voor je relatie, voor je portemonnee, voor het object, voor het eindresultaat, voor je levensvreugde. Mijn leus: doe-het-zelf? Doe het niet! Doe zo min mogelijk, en doe zo min mogelijk zelf. Ontloop, ontwijk, stel uit, stel af. Oefen je er in, ga naar de sportschool, spreek Iets af met Iemand, doe Iets Anders, maar doe vooral niet Zelf. Vertrouw de bouwmarkten en tuincentra niet, geloof niet in reclames op dat vlak en wantrouw gereedschap. Nou, je bent gewaarschuwd. Mocht je partner halsstarrig aanhouden, ga dan even samen een paar filmpjes van Buurman & Buurman bekijken. Een paardenmiddel, maar het is vaak afdoende.

Regen!

Regen houdt in: binnen blijven. Daar zijn wat voordelen aan verbonden, want de gevaren van Bewolkt worden enigszins bezworen, maar regen is wel een grote vijand van Fun. Lang uitslapen biedt enig soelaas, maar dat moet op zondag ook al. Regen is de vader van verveling en verveling is verboden in Het Weekend en zéker op Zaterdag doe-dag! Daar zijn we onverbiddelijk in. Nu bestaan er Indoor-activiteiten, maar AllesVoor zwijgt daarover in alle talen. En dan kan het dus gewoonweg niet. We moeten hard zijn. Koken en bakken, dat kan nog. AllesVoor doet suggesties in die richting, dus dat is een aanwijzing. Nou, succes dan maar. Als je nagels hebt, bof je, want ‘Het Weekend is hét moment om jezelf te trakteren op verzorgde nagels. Knappe handen maken de vrouw, en met deze tips heb je dat zo voor elkaar.’ ‘Knappe handen maken de vrouw’. Op die zin heb ik even zitten staren. Eerst begreep ik dat het knappe handen zijn die een vrouw, of vrouwen in het algemeen, dus dé vrouw, maken. Het is ook knap, om een vrouw te maken. Het is een ingewikkeld en delicaat concept. Maar even later begreep ik dat knappe handen allesbepalend zijn voor het imago van de vrouw. Niks smoeltje, boezem, billen, benen. Handen, daar komt het op aan! Preciezer nog: nagels! In 30 minuten ben je een droomvrouw. AllesVoor belooft het. In Het Weekend heb je daar dus tijd voor, begrijp ik. Geen zeeën, maar dat is ook niet nodig. 30 minuten, plan dat in, doe het, en je zult het zien, je kunt wie dan ook om je vinger winden. Uiteindelijk beland je bij de zaterdagavond, het grootste deel van de uitputtingsslag is geleverd. Maar opgepast: het venijn zit in de staart. Zaterdagavond, dat is Televisie. Niet dat er ook maar Iets te zien is, maar zo wil de Nieuwe Traditie het nu eenmaal. Laten we toch zuinig zijn op ons nationaal cultureel erfgoed. ‘Zaterdagavond, ja, ja!’, de tune van een ooit zeer populair televisieprogramma, gepresenteerd door niemand minder dan Willeke Alberti en haar vader Willy. Het was “showtime” op de Nederlandse televisie. Kijk nooit zomaar naar wat wordt uitgezonden. AllesVoor gidst u naar het juiste toestel.

Aan een belangrijke Bedreiging wordt het hoofd geboden: Onverwacht Bezoek. Nederland heeft de schurft aan Onverwacht Bezoek. Het gooit Het (zorgvuldig opgebouwde) Weekend in de war. Er zijn nog enkele hardleerse landgenoten die niet weten welk leed ze aanrichten met Onverwacht Bezoek, maar manmoedig slaan we ons er door, dankzij AllesVoor. En zo komt ook aan deze slopende Zaterdag doe-dag uiteindelijk een einde. Nog één horde te gaan.

Zondag chill-dag

De voortekenen liegen er niet om: sapcentrifuges moeten ons helpen om de juiste doping te bereiden, anders wordt het niks, die dag. Kies met zorg het juiste model, hierop besparen is jezelf nodeloos ernstig tekort doen. Juice, het is de Grote Trend van 2014, maar dat wist u natuurlijk eind 2013 al. Maar de trend zet door en AllesVoor is uw wijze gids. Drink de adviezen in en volg ze op. Gek genoeg noemt AllesVoor toch nog 3 boeken voor Het Weekend. Artefacten uit de tijd dat bol.com nog boekverkoper was, denk ik. De moedigen onder ons durven het te negeren. ‘Het motto voor vandaag: niets moet,  alles mag. Niks doen kan heerlijk zijn… Wil je toch iets doen? Vier ideeën om uit te kiezen.’ Het is even schakelen, van doe-dag naar chill-dag, maar met een goede juice kan het lukken. Je voelt dat je in de flow moet zijn, want er kan gekozen worden. AllesVoor vindt dat je nu toch enigszins zelfstandig kunt functioneren en laat de teugels ietsje vieren. Je mag Kiezen. Uit 4, het is te overzien.

1. American Brunch. Geen ideen wie al die lekkere dingen klaar moet gaan maken, maar het moet wel. Nooduitgang: nodig van allerlei mensen uit, die ook allemaal iets mee moeten brengen. Vrienden, familie, buren: wellicht hadden die eigen plannen, maar die moeten wachten, jij houdt een real American Brunch. Het is een huzarenstukje, want je mocht geen wekker zetten en het komt dus aan op timing. Wanneer whatsapp, mail, ping of (desnoods) bel je? Dit is een onderdeel voor de Cracks! Gelukkig gaat dit enerverende onderdeel, dat er toch heel relaxed uit moet zien, over in het verdere relaxen: bankhangend binge-watchen. Dit is topsport, maar dan verhuld.

2. ‘Wellness en Weekend, het is een ideale combinatie’. Ik citeer: ‘Een goed idee voor élk weekend, je eigen spa-moment. Er is dus geen ontsnappen aan, dit is wekelijks verplichte kost. ‘Op zondag, als voorbereiding op wie weet weer een drukke week. Hou op, dit weekend is al bijna niet door te komen! ‘Lekker thuis, in eigen badkamer. Gezellig met een vriendin samen.’ Op de een of andere manier heb ik het idee dat hier vooral de lezeres wordt aangesproken. Ik zie mijn vrouw hier niet mee akkoord gaan, dat ik met een vriendin in de badkamer mijn spa-moment neem. Het programma kent vier onderdelen, een ervan is het lakken van elkaars nagels… Goed, als u deze uitputtingsslag overleefd hebt kunnen we verder.

3. Verkleedfeest. Denk nu niet dat kinderen (want u mag dus niet) dit zonder u gaan doen. U zorgt voor een goed gevulde verkleedkist, u zorgt voor regelmatig nieuwe aanvoer van fantasierijke vodden, u klimt achter de naaimachine, u maakt van karton een robotpak, u struint kringloopwinkels af op zoek naar geschikt spul (nee, niet in Het Weekend!).

4. Dagje op safari. Enig realisme mag je AllesVoor toch ook niet ontzeggen. Dit lijkt zowaar een haalbaar idee. Het kost wel bakken met geld, maar toch.

Waar u ze precies moet proppen weet ik niet, maar u moet in Het Weekend ook nog 30 minuten Hardlopen voor beginners. U liep al hard? Maakt niet uit. U moet er aan geloven: schema’s, speciale kleding, voeding, gadgets. En nee, de tijd die u daaraan kwijt bent gaat niet van de 30 minuten af.

De avond van de Zondag chill-dag valt. We hebben het gered, dankzij AllesVoor. Onnozele consumenten die we zijn, zonder AllesVoor hadden we het niet gered. Het pad naar consumeren, naar gedwee opvolgen wat de commercie ons dicteert, is van een nieuw plaveisel voorzien. Elk gaatje voor eigen initiatief is zorgvuldig dichtgestopt. Uitgeput storten we ons in een droomloze slaap. Morgen, het begin van de Maandag, van een Verschrikkelijke Werkweek, gaat de wekker weer onbarmhartig vroeg. Maar gelukkig en blij zijn we door Het Weekend gekomen. AH en bol.com waken over ons. Ze leiden ons met fluwelen handschoenen, waarin ijzeren vuisten. Ontworstel u niet aan hun greep! Want dan moet u alles zelf uitzoeken.


About this entry