Racisten? Kom nou toch, deze blanke zieltjes?

missieprentje

-Mart Smeets is onderwerp van een relletje. Hij verweet schilder Joop Rubens een ‘Joodse manier van kijken’.

-Jack Spijkerman riep tegen Umberto Tan: ‘Mijn hemel zeg, niet alleen donker maar ook nog dom. Ik mag het zeggen hoor, tegen hem.’

-Gordon maakte een paar nogal uitgesproken opmerkingen over Xiao Wang, een Chinese kandidaat van de talentenjacht ‘Holland got Talent’. ‘Which number are you singing? Number 39 with rice?‘, zei Gordon tegen de zanger.

-Presentatrice Bunskoek bood haar excuses aan vanwege een pijnlijk moment in haar programma ‘Volgende Week’. Ze haalde nieuws uit het Sinterklaasjournaal aan over de vermissing van de staf. Daarna werd er een fragment getoond van de film Amistad, waarin is te zien dat een slaaf overboord wordt gegooid.

-Jeffrey Koorndijk doet aangifte van racisme tegen de medewerker die hem niet wilde aannemen omdat hij een ‘donker gekleurde (neger)’ is.

U begrijpt het, het is allemaal niet zo bedoeld. Dat is de standaardreactie als er kritiek komt op een uitspraak of activiteit, die achteraf of du moment niet in goede aarde viel. Het is zo eenvoudig: het slachtoffer is dom, het publiek is dom, de criticus is dom. We hebben de juiste bedoeling niet begrepen. Het was leuk bedoeld, grappig vooral. U diende te lachen of op zijn minst te glimlachen. U diende anderen te attenderen op het grappige van de opmerking of het voorval. En daarbij ook nog even de maker van de grap of de veroorzaker van het voorval in het zonnetje te zetten. ‘Smeets, Spijkerman, Bunskoek, Gordon? Briljant, meesterlijk en … geestig bovenal!’ Maar u vertikte het. U begreep het weer eens niet. De pointe ontging u. En aan wie lag dat ? Juist. Zucht. Hoelang moeten deze geniale geesten dit dom publiek nog verdragen?

Maar ik weet het goed gemaakt. Nederlands publiek en ‘slachtoffers’ van welke tint dan ook: omdat u deze verfijnde humor niet waard bent, krijgt u deze ook niet meer onder ogen. Uw scherm gaat op zwart. U gaat donkere tijden tegemoet. Gordon woont al in Zuid-Afrika, de rest zal spoedig volgen. En nooit, nee nooit meer zullen hun gezichten te zien zijn op de Nederlandse buis. Dit is mijn  uitspraak en hiermee zult u het moeten doen.

Wat? U wilt weten hoe ze het dan wel bedoelden? Mijn hemel! Hebt u bovenstaande zinnen dan niet tot uw brein laten doordringen? Begrijpt u het nog niet? Gordon doet heel veel uitspraken, dag in dag uit. Het merendeel ervan valt wel goed, ontroert, doet mensen naar adem happen van het lachen. Komt er eens een keer een uitspraak –in uw oren dan- niet tot zijn recht, staat heel Nederland op zijn achterste benen. Dominee Gremdaat was de enige die het voor de arme zanger opnam. Hij begreep de enorme humordruk waaronder Gordon gebukt gaat.

Maar goed, dan toch een poging tot een antwoord. In jip-en-janneke-taal dan maar. Waar gehakt wordt, vallen spaanders. En nu stoppen met zeuren.


About this entry