Taart met peren, brie en pijnboompitten

taart met peren brie en pijnboompitten

Ook de tweede taart is geïnspireerd op een recept van mijn Praagse vriendin.

Taart met peren, brie en pijnboompitten.

Wat heb je nodig?

200 gram patentbloem

100 gram roomboter

flinke snuf zout

water

2 peren, ik gebruikte Conference, niet te rijp

250 gram rijpe romige brie

100 gram Gruyère, geraspt

200 gram pijnboompitten, geroosterd

bosje platte peterselie, fijn gehakt

bakpapier

platte taartvorm

Hoe ga je te werk?

Maak eerste de taartbodem. Zorg dat de boter goed hard is leg hem desnoods een poosje in de vriezer. Snijd de boter in kleine blokjes. Doe de bloem, de blokjes boter, het zout en vijf eetlepels water in de mengkom van de keukenmachine. Maak er snel een stevig deeg van. Kneed nog even vlug door met de hand. Zet daarna in de koelkast, terwijl je de taartvulling klaarmaakt. Verwarm de over voor op 220 graden Celsius. Ik gebruikte als zout, gerookt zeezout, voor een extra smaakelement. Is me goed bevallen.

De vulling:

Maal de Gruyère met een rasp. Snij de peren in vieren, haal het klokhuis eruit en schil ze. Snij er dunne plakken van, zo’n vijf per part. Snij de brie in plakken van een halve centimeter. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan. Houd ze voortdurend in de gaten. Als ze mooi bruin zijn onmiddellijk uit de hete pan halen.

Bestrooi een werkvlak royaal met bloem en rol het deeg uit met een bestoven deegrol. Zorg dat de lap groter is dan de vorm. Bekleed de vorm met bakpapier en leg de lap erin. Snij weg wat erg over rand hangt. Zet de taartbodem tien minuten in de oven, zodat de bodem al wat droogt en later niet soppig wordt.

Bestrooi de bodem met Gruyère en de helft van de pijnboompitten. Leg daarop de plakjes peer. Beleg de peer gelijkmatig met de plakken brie. Maal er wat zwarte peper over. Zet de taart opnieuw in de oven, draai hem nog vijf graden op. De baktijd neemt een minuut of 25, misschien wel langer. Het deeg van de brie zal gaan smelten, de korst gaan kleuren. Houd de taart in de gaten, je ziet het aan de verkleuring van de brie en de kleur van de korst.

Als de taart klaar is, bestrooi je die met de rest van de pijnboompitten. Als de taart geheel is afgekoeld bestrooi je hem met de fijn gehakte peterselie, liefst vlak voor het opdienen. Snijd de taart met een scherp mes in twaalven.


About this entry