Varkensvlees met gember

varkens2

Varkensvlees, best lekker, maar soms wat vlak van smaak. Dat kan anders. Met gember, veel gember. En als ik gember gebruik, kan ik ook wat vetter vlees gebruiken, je kent het wel, een beetje doorregen. Veel mensen vinden varkensvet niet lekker, het heeft een eigen smaak. En vet, vreselijk! Word je dik van en slibben je aderen van dicht en gaat je hart van kapot. Jaja. En daarom zitten we met dat saaie magere vlees, waar geen sliertje vet aan mag zitten. Ik zou zeggen: eet lekker en vooral niet te veel en ga bijvoorbeeld hardlopen. En laat de zoetigheid en de alcohol eens staan. Voor dit gerecht dus varkensvlees, met wat vet.

Wat heb je nodig?

Voorbereiden:

1 kg varkenslappen, in dobbels gesneden, niet te klein.

braadvet, liefst ganzenvet, royaal

een flink stuk gember, geschild (en met flink bedoel ik 150 – 200 gram)

2 of 3 tenen knoflook, uit de knijper

een rode peper, zonder zaadjes

een groene peper, zonder zaadjes

flink wat zwarte peper

sap van een halve limoen

een kwart tablet javaanse suiker (of iets meer, als je van iets zoeter houdt)

twee eetlepels ketjap manis

drie eetlepels sojasaus van kikkoman

een halve theelepel kurkuma of geelwortelpoeder

rijstolie

sesamolie

grof zeezout (voorzichtig, er zit al zout in de ketjap en de sojasaus)

Gember heeft iets heets, iets zoets, iets zuurs en iets aromatisch. Die vier smaken versterk ik. Het hete versterk ik door rode, groene en zwarte peper. Het zoete door de ketjap manis en de javaanse suiker. Het zure door het limoensap en de tamarinde uit de javaanse suiker. Het aromatische door de sojasaus en de knoflook.

Snij de geschilde gember in stukken, doe die in de blender, samen met de pepers, de sojasaus, de ketjap, het limoensap, de kurkuma en de knoflook. Doe er een scheutje sesamolie door en maal het geheel fijn. Doe het vlees in een kom, giet het mengsel erover en roer het goed door. Zet het een nacht over in de koelkast om te marineren.

Bereiden:

Verhit rijstolie in een wok, en schroei daarin de blokjes gemarineerd varkensvlees snel dicht. Let goed op: het vlees mag niet droog worden, hou het net nog rosé van binnen. Neem het portie uit de wok en doe hetzelfde met het volgende portie. Als alles klaar is verkruimel je de javaanse suiker in de olie en laat deze al roerend oplossen. Voeg daarna het vlees (met eventueel vocht) toe en warm goed door. Dien gloeiend heet op. Lekker met gele rijst, mangochutney en knapperige sperzieboontjes.


About this entry