Kip met Kerrie en kokos

kip

Bij ‘De Droom van Utrecht‘ in de Schoutenstraat (nr. 6) kocht ik een ons geurige Indiase kerrie. Thuis lag een kippetje te wachten op een goede bereiding. Kip en kerrie gaan heel goed samen.

Wat heb je nodig?

Een flinke biologische kip

Een prei, in dunne ringen

Een rode ui, gesnipperd

Vier tenen knoflook uit de knijper

Indiase kerrie, een gram of 20

Kokoscrème, een zakje

Olijfolie

Azijn van appelcider

Een halve theelepel gedroogde tijm

Zwarte peper

Zeezout

Hoe maak je het klaar?

Verhit olie in een koekenpan of wok, fruit hierin de ui aan, voeg de prei en knoflook toe en bak het even. Voeg peper, zout, kerrie en tijm toe en bak even mee. Voeg een flinke scheut azijn toe en laat de kokoscrème (santen) smelten. Doe het vuur uit.

Mishandel de kip. Wat? Ja, druk de ribbenkast flink in elkaar zodat de botten kraken. Verwijder het kontje, het overtollig vet uit de buikholte, de punten van de vleugels en het vel van de nek. Snij vervolgens het vlees van de borst, de poten en de rug diep in. Het arme beest ligt er nu zwaar mishandeld bij. Waarom doe ik dat? Door de botten te breken kunnen de smaakstoffen uit de botten vrijkomen. Stop de kip in een braadzak en schep het kerriemengsel er bij in, deels in de buikholte, maar ook op de borst en de rug. Doe de zak dicht en masseer het mengsel stevig in de insnijdingen. Leg de kip weg om te marineren. Minimaal een uur of twee.

Verwarm de over voor op 200 graden Celsius. Knip een gaatje in de braadzak en schuif de kip in een braadslee de oven in. Zorg ervoor dat de kip op de borst ligt, dan blijft het borstvlees lekker sappig. Na 40 minuten is de kip zo gaar als boter.

couscous

We aten het met couscous van gerst, heerlijk nootachtig van smaak, met iets meer bite. En sperziebonen. Je kunt dit gerecht, dat een Indiaas tintje heeft nog een leuk accent geven door ingelegde citroen toe te voegen.


About this entry