Orsotto!

P4230839

Ooit armeluiskost, gerst. Maar in de vorm van parelgort chique voedsel geworden. Het kan verkeren. ‘Orge’ in het Frans, ‘Graupen’ in het Duits, ‘Orzo’ in het Italiaans. Tja, het klinkt niet, ‘gort’ ook niet. Maar smaakt het, dat is de vraag. Het smaakt. Neem de proef op de som en maak er een mooie risotto van, maar dan met parelgort, een orsotto dus. Letterlijk ‘gekookte gort’. Het woord ‘zieden’ kennen we ook nog voor koken. In het Duits ‘gesottenes’ huppeldepup. Genoeg gekletst, aan het werk.

Wat heb je nodig?

Parelgort, de beste kwaliteit, liefst biologisch, 500 gram

Chorizo, de lekkerste die je kunt krijgen, niet flauw doen, van het ‘zwartpootvarken’, je weet wel, die alleen eikeltjes eten. In kwart-plakjes. Bij elkaar zo’n 150 gram

knoflook, de roze, 2 of 3 tenen, fijn gehakt

pimenton, flinke snuif

goede bouillon of fond, een liter of meer

eventueel saffraan

roomboter en olijfolie

grof zeezout en zwarte peper (naar smaak, maar wees voorzichtig, er zit al zout in de worst)

bosje platte peterselie

75 gram geroosterde pijnboompitten

Hoe maak je het klaar?

Tja, hoe maak je risotto klaar? Smelt de boter en de olie, laat het heet worden, fruit kort de knoflook en de chorizo. Schep ze met de schuimspaan uit het vet, houd apart. Nu de gort en de pimenton in de pan. Laat de korrels goed doordrenkt worden van het hete vet. Door de hitte vindt er een omzetting plaats die de smaak ten goede komt. Voeg nu soeplepel voor soeplepel, de hete bouillon of fond toe. Steeds roeren en pas weer toevoegen als de vorige lepel is opgenomen. Het zetmeel uit de gort gedraagt zich net als de zetmeel uit de rijstkorrels, maar de smaak is echt heel anders. Na een minuut of twintig (zo nu en dan even in een korrel bijten) is de gort gaar. Nu voeg je de chorizo weer toe. Als je saffraan gebruikt: kneus de draadjes in een vijzel en voeg wat bouillon toe. Giet dat bij de pan bouillon.

Maak het geheel af door platte peterselie en geroosterde pijnboompitten toe te voegen, op het allerlaatst. Dien direct op op diepe voorverwarmde borden. Je moet echt je lippen bijna branden. Ik heb er wat Pecorino bij geraspt, maar echt nodig is het niet.


About this entry