Senlis, de kathedraal

DSC_4335

Voor zover mogelijk is de kathedraal van Senlis bescheiden van omvang. De kathedraal is gebouwd tussen 1153 en 1191. De zuidelijke toren dateert uit de 13e eeuw. De transepten werden gebouwd tussen 1530 en 1556, na een brand. Bescheiden: het koor heeft een hoogte van 34 meter. Toen we er waren was het hoofdportaal in restauratie. Het centrale portaal (12e eeuw) heeft de kroning van Maria als thema, tamelijk ongebruikelijk. De figuren in de bogen hebben deels nog de kleuren waarin ze geschilderd zijn. Onder de profeten bevindt zich Debora, de zieneres.

DSC_4311

De zuidelijke façade

De zuidelijke façade heeft een afwijkende stijl: het is een voorbeeld van de flamboyante gotiek. De kerk in zijn geheel maakt een vervallen indruk. De noordelijke façade is er erg aan toe. De waterspuwers zijn onherstelbaar aangetast.

DSC_4328

Terwijl we het interieur bewonderden, werden we vriendelijk maar dringend verzocht de kerk te verlaten. Naast het altaar was een koperen ketel gevuld met water. De dienstdoende priester verontschuldigde zich: het was niet bedoeling ons de kerk uit te jagen, we werden direct uitgenodigd een doopdienst bij te wonen, maar die begon buiten de kerk, vandaar.

DSC_4326

Glazen

De kathedraal van Senlis heeft mooie vensters, onder andere uit de late gotiek.

DSC_4320 DSC_4321 DSC_4324


About this entry