Beauvais, de kathedraal

DSC_4380

Mislukt, noemden sommige kunsthistorisch onderlegde vrouwen uit het reisgezelschap de kathedraal van Beauvais. In de wedstrijd verplassen heeft Beauvais, dat Amiens wilde overklassen, gefaald. Het is waar, alleen het koor staat. Vooruit, ook de zijbeuken. En ‘staan’ is betrekkelijk. De kerk trilt en scheurt. Te hoog, te rank, te fragiel. Enorme houten balken houden pilaren ten opzichte van elkaar in balans. Een schuine trekbalk moet voorkomen dat een deel van de ommegang bezwijkt. Stel dat dit inderdaad een staaltje van mannelijke overmoed is -het schip is drie maal ingestort-, is dat dan erg? Stel dat deze kathedraal nooit uit de steigers komt en altijd extra zorg nodig heeft, maakt dat hem minder mooi?

Glazen

Wat Beauvais de moeite waard maakt zijn in ieder geval de glazen. We hadden geluk, het was een zonnige wolkenloze dag. Het licht stroomt royaal naar binnen door de enorme ramen. De enorme hoogte van het koor en daardoor de hoogte van de glazen maken de kerk transparant.

DSC_4366 DSC_4367 DSC_4368

Koor

Het koor van Beauvais is het hoogste gotische koor ter wereld, 46,77 meter. Het koor van Amiens is 42,3 meter. Maar dat heeft dus zijn prijs…

DSC_4362


About this entry