Koud voor de tijd van het jaar

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Het is koud voor de tijd van het jaar. Feit. Maar hoe komt dat? Meteorologen trekken geleerde gezichten en prevelen iets over een ‘actief hoog’ en ‘stabiel laag’. Een enkeling mompelt ook nog ‘straalstroom’. En verder is het afwachten. U en ik weten natuurlijk wel beter. Er zijn een aantal plausibele redenen te bedenken waarom het dit voorjaar zo lang zo koud blijft. Het is een meerkeuzetoets.

  1. Poetin komt. Op 7 april. En Poetin is een Rus. In Rusland is het ’s winters koud. Om die man met al zijn gas nog een beetje een ‘warm’ welkom te heten passen wij de temperatuur een beetje aan. Mark Rutte draait in het Catshuis aan onze nationale thermostaat en daardoor lopen wij nu nog te klappertanden. Hou nog even vol, het is voor een goede zaak. Deze kou zal Poetins hart doen smelten en dan stroomt er nog meer helderrood Russisch gas onze kant op. Waar wij weer centjes mee kunnen verdienen!

  2.  Erwin Krol is er mee gestopt. Zijn collega’s kunnen het doorgaans goed aan, maar de fijne kneepjes leer je met de jaren. Waarschijnlijk hebben ze in een of ander werkoverleg de prognose voor dit voorjaar een tikje verkeerd opgesteld. En ja, voor je de boel dan weer hebt rechtgezet ben je wel een maandje of twee verder. Vervelend, maar niet meer dan dat. Wees blij dat we geen orkanen, cyclonen, sneeuwstormen of hagelstenen als voetballen zo groot over ons heen hebben gekregen. Het kan erger. En het komt vast goed.

  3. Het KNMI zit er achter. Ze zagen de bui al hangen, die bezuiniging van 6 miljoen kwam niet als donderslag bij heldere hemel. Ze lopen daar in De Bilt met hoofden als een donderwolk en pakken het kabinet terug. Maar wel over de ruggen van de gewone burger. En de strandtenthouders. En de ijscomannen. De kou is nog niet uit de lucht! Ondertussen heerst er tussen De Bilt en Den Haag een ijzige stilte.

  4. Minister Kamp heeft stiekem aan de thermostaat gemorreld. Meer kou betekent meer gas, zie je hem denken. De NAM had al een recordomzet. Daar kan nog wel een recordje bij. Want extra gas betekent extra geld in de knip van de overheid. Kamp gaat niet voor niets onder de Waddenzee boren. Misschien blijft het wel koud tot eind juni…

  5. Dit kabinet heeft bij de inkoop van het weer voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten. Het kon wel wat goedkoper. Het hoefde niet zo luxe (lees warm). Net als bij de NS: een hogesnelheidstrein voor een koopje. Tja, dan loopt het mis. Ze laten ons wel in de kou staan, terwijl het hen koud laat.

Opdracht: omcirkel het getal van het juiste antwoord. Geef hieronder uw argumentatie in niet meer dan 25 woorden. Wie klaar is mag verder breien aan zijn of haar borstrokje…


About this entry