Ancora pollo d’oro

20120118_212802

Ik geef het toe, ik heb het recept eerder geplaatst. Maar dit weer noopt me er toe. Het is koud en druilerig en dat vraagt om een gerecht dat je van binnen uit verwarmt. En deze kip kan dat.

Het is een huwelijk van smaken! Het heeft veel verschillende ingrediënten die samen een unieke en verrassende smaak te voorschijn brengen. En het smaakt naar meer! Dit stoofgerecht van kip verwarmt je van binnenuit. Het is heerlijk als het gloeiend heet wordt opgediend.


 Wat heb je allemaal nodig?


In de eerste plaats een biologische kip, een beetje een forse. Die moet in zes of acht stukken verdeeld.

100 ml. olijfolie

zakje of potje gedroogde tomaten, geweld, mag in reepjes gesneden, hoeft niet.

vier uien, gesnipperd

twee of drie bollen(!) knoflook

een blikje ansjovis (filets)

half potje kappertjes, uitgelekt

grof zeezout (naar smaak)

zwarte peper uit de molen (naar smaak)

twee takjes verse tijm

halve bos verse platte peterselie, grof gesneden.

water


Bereiding: In een goeie braadpan (met dikke bodem) de olie verhitten en de stukken kip rondom stevig aanbraden op een vinnig vuur, daarna uit de pan nemen. In dezelfde olie vier gesnipperde uien bakken (lekker laten kleuren), Ondertussen in een vijzel de ansjovisfilet fijnstampen, samen met de vele teentjes knoflook van twee bollen (drie mag ook!). Deze pasta ook aanbraden bij de uien. Voeg dan flink wat gedroogde tomaten toe, die je eerst hebt laten wellen in warm water. Bewaar het water even. Laat een half potje kappertjes uitlekken, spoel ze even af en voeg ze toe. Doe de stukken kip terug in de pan en schep alles goed om, zodat de kip bedekt is met de andere ingrediënten. Voeg nu het tomatenwater toe tot de kip ongeveer onderstaat. Wat zeezout, peper en tijm voor de smaak. Laat het geheel drie kwartier heel zachtjes pruttelen op laag vuur. Haal zo nu en dan even het deksel van de pan om het hele huis te laten geuren. De zuren uit de tomaat maken de kip extra mals. Als je van wat extra zuur houdt kan je nog een scheut balsamico toevoegen. De knoflook is bijzonder aanwezig, dus niet eten voor een bezoek aan de tandarts of een belangrijke afspraak. Als het gaar is (de kip moet van de botten vallen), kan je nog platte peterselie toevoegen.

Lekker met pasta of met grof brood. Als je er sla bij wilt: haal een of twee venkelknollen door de keukenmachine, met het fijne mes. beetje citroensap en goede olijfolie erover en klaar.  

(bedoeld voor zes personen, maar omdat het zo lekker is krijgen vier personen het ook gemakkelijk op!)


About this entry