Melanzane!

Het is en blijft een prachtig gerecht. Ik kook altijd een overdosis, want hier moet je je ‘stijf’ aan eten. De combinatie van tomaat, aubergine en mozzarella is perfect, elke mondvol weer. Het is een gerecht dat veel tijd en aandacht vraagt. Met zorg maak ik alle ingrediënten klaar.

Nodig:

4 aubergines, in dunne plakken

anderhalf kilo rijpe trostomaten, romatomaten kan ook, in achten gesneden

4 of 5 bollen mozzarella, in plakken

olijfolie

een ui, gesnipperd

2 of drie tenen knoflook, uit de knijper

een bosje platte peterselie, gehakt

4 twijgen tijm, geritst

2 ons san marzano-tomaatjes, gehalveerd

parmezaanse kaas, geraspt

suiker

balsamico

chilivlokken

zwarte peper

grof zeezout

De aubergines snijd ik in ronde plakken, dat schept straks gemakkelijker op. Liefst allemaal even dik en niet dikker dan een halve centimeter. Licht bestrijken met olijfolie en dan onder de gril, aan beide zijden. Zorg dat ze net kleuren. Fruit de ui, knoflook, tijm en een ‘pinch’ chilivlokken in een pan met wat olie, voeg de tomaten toe, een schepje suiker, een scheutje balsamico en laat het geheel pruttelen totdat de tomaten zo ongeveer gesmolten zijn. Breng op smaak met zout.

Neem een braadslee of royale ovenschaal, vet deze in met olie en bedek de bodem met een laagje tomatensaus. Bedek deze met plakjes aubergine en wat gehalveerde tomaatjes. Strooi er wat gehakte peterselie over, Daarover een laagje mozzarella en een deel van de Parmezaanse kaas. Herhaal dit totdat alles op is. Schuif de schaal in een voorverwarmde oven (200 graden) voor ongeveer 40 minuten. Serveer direct. Pas op: je kunt je mond er lelijk aan branden.


About this entry