Birdy

Tja, ik heb even geaarzeld. Maar na een aantal malen zorgvuldig geluisterd te hebben naar het debuutalbum Birdy van Birdy (Jasmine van den Bogaerde, 15 mei 1996) wil ik er toch wel wat over kwijt. In Nederland is ze bekend geworden door haar vertolking (ik kan het nauwelijks een cover noemen) van ‘Skinny Love‘ van de Amerikaanse indie folk band Bon Iver. Uiteraard heb ik het origineel ook beluisterd, maar ga ik toch voor de versie van Birdy. Het schijnt dat Birdy’s versie echt bekend werd in Nederland doordat het gebruikt werd als muziek voor een choreografie in ‘So you think you can dance’.

Covers

Op een nummer na zijn alle stukken op het debuutalbum covers van bekende nummers. Daan schrijft op zijn muziekblog: ‘Birdy is een album geworden dat vrijwel volledig uit covers bestaat. Smaakvolle covers, welteverstaan. De beste nummers uit de indiepop/folk van pakweg de afgelopen drie jaar worden gecoverd door Van den Bogaerde. We horen o.a. Fleet Foxes, Bon Iver, the XX, Surfer Blood, The National, Phoenix.’ Het maakt het wat lastig om me een oordeel te vormen over de stijl van Van den Bogaerde. Alleen het nummer ‘Without a word’ is van haar hand. Dat wordt wachten op volgende albums met hoplijk meer eigen werk, of voor haar geschreven liederen.

Without A Word

Lyrics to Without A Word :

Hey you can tell the world
That you’re leaving
And you can pack your bags
And spread your wings
And you can tell them all
That it’s over
But while you wave goodbye
I’ll be getting closer

Stand there and look into my eyes
And tell me that all we had were lies
Show me that to you it don’t count
And I’ll stand here if you prefer
Yes I’ll leave you without a word
Without a word

And you can tell the world
That you’re tired
But your excuses, they won’t work
‘Cause I’ll know that you’re lying
Every time that I see your face
I notice all the suffering
Just turn to my embrace
I won’t let you come to nothing

Stand there and look into my eyes
And tell me that all we had were lies
Show me that to you it don’t count
And I’ll stand here if you prefer
Yes I’ll leave you without a word
Without a word

 

Jong

Natuurlijk kan de bewondering van de stem en het spel van Van den Bogaerde ontstaan door het feit dat ze nog jong is en nu al zo’n niveau heeft. Toen ik het nummer ‘Skinny Love’ voor het eerst hoorde wist ik echter niet wie ze was en hoe oud ze was. Ik vind dat ze voor haar leeftijd beschikt over een groot talent en ook over uitstekende vaardigheden om te komen tot een eigen vertolking van de gekozen nummers. Ik kan me zo voorstellen dat degenen die het oorspronkelijk nummer uitbrachten wel even moeten slikken als ze merken dat Van den Bogaerde er haar eigen draai aan geeft. Van Leonard Cohen is bekend dat veel van zijn muziek veel succesvoller was als het gecoverd werd.

Alleen de muziek

Op YouTube zijn van de verschillende nummers clips te zien. Ze hebben grotendeels dezelfde weemoedige, mysterieuze uitstraling. Persoonlijk concentreer ik me beter op de muziek zonder deze beelden. Ik kan het Album aanbevelen en ik hoop nog te horen van Jasmine.


About this entry