Châlons-en-Champagne, de kathedraal

Verbijsterd was ik: het Laatste Oordeel, alle heiligen, grondig en ‘zorgvuldig’ vernield, onherkenbaar. Frits van der Meer zei het al, alsof er een orkaan gewoed heeft. De Franse Revolutie heeft de gebedshuizen grondig vernield. Opmerkelijk hoe Frankrijk nu haar erfgoed, ook het religieuze, koestert en herstelt. De Cathédrale Saint-Étienne de Châlons is een prachtig voorbeeld van Franse gotiek. De façade is uitgevoerd in Barok. Je moet er maar van houden… Er zijn nog Romaanse resten in de kerk te herkennen, onder andere de crypte onder het koor. De grote charme van deze kathedraal wordt echter gevormd door de ramen. Er zijn de prachtigste voorbeelden te vinden uit de 15e tot en met de 20e eeuw.

Kain vermoordt zijn broer Abel

Verder is de kerk leeg, de lichte gewelven, geen oude beelden van heiligen, nauwelijks oorspronkelijke schilderingen. Hierdoor wordt de structuur van het gebouw als het ware doorzichtig: je kijkt direct naar het skelet.

Kijk trouwens niet alleen naar boven: de vloer is bezaaid met de prachtigste zerken. Sommige zijn rechtop geplaatst tegen de pilaren.


About this entry