Runderborst

koeien

In de weiden van de Heerlijkheid Mariënwaerdt grazen koeien van het ras Aberdeen Angus. Het landgoed verkoopt het vlees ervan onder andere in de landgoedwinkel. Laatst nam ik runderbostlappen mee. Het vlees is mooi gemarmerd, dus blijft heerlijk mals. De structuur is iets grover dan van riblappen of lendenlappen. Raar woord trouwens, lappen. Een lap vlees. Vooruit maar. Hoe heb ik het bereid?

Wat heb je nodig?

1,5 kilo runderborst

een halve fles rode wijn

een scheut balsamico

 Een gesnipperde ui

4 tenen knoflook, geplet

een handje verse tijm

2 verse laurierblaadjes

zwarte peper

grof zeezout (ik gebruikte gerookt zeezout)

Een halve bol nootmuskaat, vers gerapst

4 rijpe tomaten, in stukken

olijfolie

Bereiding:

Snij het vlees in forse dobbelstenen. Verhit olijfolie in een braadpan met dikke bodem. Braad het vlees in porties aan, schroei het snel dicht op hoog vuur, zet het daarna apart. Doe de tomaten, ui, knoflook, kruiden en specerijen in de pan en bak die op hoog vuur stevig aan. Doe er dan de wijn en de balsamico bij. Als de vloeistof op temperatuur is voeg je het vlees toe. Zet het anderhalf uur op een sudderplaatje. Af en toe omscheppen. Lekker met gepofte aardappels (met een toefje crème fraîche) en sperziebonen.

Advertisements

About this entry