FARRO AL GUSTO DI GIOVANNI

Het is winter in Toscane. Waar ’s zomers de lucht boven de heuvels trilt, de randen van de akkers geuren naar wilde tijm en rozemarijn, de druiven langzaam kleuren en de olijven rijpen, geselt nu een vlagerige kille wind de kale korenakkers. De verveloze luiken van de huizen zijn gesloten om de koude buiten te sluiten. De stramme wijnstokken druipen van de regen, de olijfbomen zijn ontdaan van hun oogst. Het licht is kil en grijs.

Binnen hangen de zijen spek in de schoorsteen, terwijl de rook eromheen kringelt. In de voorraadschuren ligt het graan, in de kelders de balen bonen. Knoflook en uien hangen in strengen boven het aanrecht. Groente wordt koel bewaard in de voorraadkast. Buiten is het guur, binnen  is het behaaglijk warm, rondom de stoof. Bovenop staat een grote pan zachtjes te pruttelen: Farro! Je wordt warm van binnen…

De inwoners van Toscane zijn ’bonenvreters’. Dat zal je weten. Ik varieer en creëer mijn eigen versie, met parelgort en pancetta.

Wat heb  je nodig voor 20 personen? Heb je er minder? Gewoon delen…

1 kilo borlottibonen (bij ons ook wel kievitsbonen)

500 gram parelgort

2 bollen verse knoflook, teentjes gepeld en in plakjes

2 grote uien, gesnipperd

200 gram pancetta, in dunne repen

5 stengels bleekselderij, in plakjes

een halve bos wortels, geschild en in plakjes

olijfolie

2 laurierblaadjes

een tak verse tijm

zwarte peper uit de molen

grof zeezout

een bos platte peterselie

Bereiden:

Was de bonen en doe ze in een kom. Giet er kokend water op en zet een uur weg. Doe hetzelfde met de parelgort.

Giet olijfolie in een braadpan met dikke bodem, voeg de pancetta, ui, knoflook, bleekselderij, wortel, laurierblad, takje tijm en zwarte peper toe, roer en bedek alles met olie en braad de groente zachtjes aan, zodat het geurt en zacht wordt. Giet de bonen af. Doe het groentemengsel in een grote soeppan, voeg 2,5 liter water toe. Voeg de bonen toe en zet zachtjes op. Proef na drie kwartier of de bonen gaar zijn. Indien niet, geef ze nog een minuut of tien. Als de bonen bijna gaar zijn, voeg dan de (afgegoten) parelgort toe en kook nog een kwartiertje. Proef of het gaar is en zout naar smaak. Snij de peterselie fijn, voeg vlak voor het opdienen toe. Deze soep is zo voedzaam en verwarmend, hier hoeft niets bij!


About this entry