Kweeperen

Samen met mijn dochter maakte ik dit weekend kweeperen klaar. Ze lagen al een poosje in de vensterbank te kleuren en te geuren. Maar het werd tijd dat ze verwerkt werden tot een heerlijk bijgerecht. Meer dan de helft was afkomstig van de Amelis’ hof, kleine groene kweeperen. Een paar grote gele had ik nog gekocht in de Twijnstraat in Utrecht.

Wat heb je nodig voor een paar weckpotten met kweeperen op siroop?

3 kilo kweeperen

1 fles goede rosé

750 gram suiker

een kaneelstokje

3 biologische citroenen

2 vanillestokjes

Bereiden:

Boen de peren schoon, zodat het fluweel van het vel verdwijnt. Schil de peren, snij ze in vieren en ontdoe ze van het klokhuis. Bewaar de schillen en de klokhuizen. Snij de parten in blokjes. Was de citroenen en rasp de schil, pers ze vervolgens uit. Leg de perenschillen en de klokhuizen op de bodem van een flinke pan met dikke bodem. Leg daarop een treef en daarop de blokjes peer. Schenk de rosé in een kom, voeg de suiker en het citroensap toe en roer totdat de suiker nagenoeg is opgelost. Leg tussen de blokjes peer de citroenrasp, het kaneelstokje en de vanillestokjes die je eerst hebt opengesneden. Giet vervolgens de wijn met opgeloste suiker over de peren en draai het gas hoog. Als de vloeistof aan de kook is gekomen het gas laag draaien en de peertjes laten stoven met het deksel op de pan.

Na een half uur even proeven of de peertjes al zacht zijn. Doorgaan met stoven totdat ze naar jouw smaak zacht genoeg zijn. Laten afkoelen in de pan tot de volgende dag. Zet schone weckpotten klaar en vul die met de peertjes. Zeef de vloeistof en verdeel die over de potten. Weck de potten gedurende vijf minuten.

Kweeperen zijn lekker bij wild en bij runderstoofvlees.


About this entry