Haus am See

Op 17 oktober 2008 werd het numer ‘Haus am See’ uitgebracht. Het was onderdeel van het album ‘Stadtaffe’. Op 29 mei 2009 werd het nummer Haus am See tot Megahit uitgeroepen bij 3FM, een doorbraak in Nederland. Sindsdien is het nummer bij mij blijven ‘haken’. Muzikaal vind ik het niet heel bijzonder, hoewel het goed in elkaar zit. Het is de tekst die me pakt, merk ik. Waar gaat dit over? De clip helpt niet echt.

Hier bin ich geboren, und laufe durch die Straßen.

Kenn’ die Gesichter, jedes Haus und jeden Laden.

Ich muss mal weg, kenn jede Taube hier beim Namen

Daumen raus, ich warte auf ne schicke Frau mit schnellen Wagen

De zanger is zijn eigen omgeving, zijn eigen stad meer dan zat, het is hem allemaal te bekend. Maar gaat hij werkelijk weg of is het een wensdroom, een escape? Waarom zou een chique vrouw in een snelle auto deze lifter meenemen? Ik proef hier wat machotrekjes. Maar goed, hij is op weg!

Die Sonne blendet, alles fliegt vorbei

und die Welt hinter mir wird langsam klein

Doch die Welt vor mir ist für mich gemacht

Ich weiss sie wartet und ich hol sie ab

Ich hab den Tag auf meiner seite, ich hab rückenwind

Ein Frauenchor am Straßenrand, der für mich singt

Ich lehne mich zurück und guck ins tiefe Blau

Schließ die Augen und lauf einfach geradeaus.

Blijkbaar is hij ergens beland, aan het einde van de lift, waar het hem bevalt. Het is een avontuurlijke plek, met Mediterrane trekken. Aan de oever van een meer (of toch de zee?) staat een huis. In zijn fantasie heeft de zanger er een vrouw en hebben ze samen 20 kinderen. Dan moet hij er al een tijdje zijn. Zijn vrouw is mooi. Dat is knap met 20 kinderen. In ieder geval is ze knap in zijn ogen. Of zijn deze beelden onderdeel van zijn wensdroom? De bladeren van sinaasappelbomen liggen er op straat. Als je het blad kneust komen er etherische oliën vrij, een heerlijke opwekkende geur. Ik herinner me de geur van vakanties. Ik heb ook zelf wel sinaasappelboompjes gekweekt, juist voor de geur van de bladeren. Het beeld dat de zanger oproept is wel verwarrend, maar niet onaantrekkelijk.

Und am ende der Straße steht ein Haus am See,

Orangenbaumblätter liegen auf dem Weg,

Ich hab 20 Kinder, meine Frau ist schön,

Alle kommen vorbei, ich brauch nie raus zu gehn

Im Traum gesehen, das Haus am See

Opnieuw kantelt het beeld: er zijn nieuwe horizonten. Door het kaartspel vergaart hij een aanzienlijk kapitaal. Vreemde vrouwen maken hem een deel daarvan weer afhandig. Waarom hij aan God denkt -met een harde linkse hoek- is vreemd. Hij ziet blijkbaar in hem een gevaarlijke tegenstander die hem kan verrassen en tegen de grond kan slaan. Het is de enige plek waar God opduikt. Waarom hier en waarom verder niet? Is het soms omdat hij vals speelt? Knaagt hier zijn geweten?

Ich suche neues Land, mit unbekannten Straßen

Fremde Gesichter und keiner kennt meinen namen

Alles gewinn beim Spiel mit gezinkten Karten

Alles verliern, Gott hat einen harten linken Haken

Ich grabe Schätze aus in Schnee und Sand

Und Frauen rauben mir jeden Verstand

Het loopt uiteindelijk goed af en hij keert terug. Maar waar keert hij terug? Niet in zijn oude stad maar in zijn ‘Haus am See’. In de clip wordt gesuggereerd dat hij dan al oud is. Hij viert zijn rijkdom uitbundig met oude bekenden en vrienden. Er wordt gegeten en gedronken, oerbeeld van het goede leven. Wel zijn de vrouwen de pineut: Mamas kochen.

Doch irgendwann werd ich vom Glück verfolgt

Und komm zurück mit beiden Taschen voll Gold

Ich lad die alten Vögel und Verwandten ein

und alle fangen vor Freude an zu weinen

Wir grillen, die Mamas kochen und wir saufen Schnaps

und feiern eine Woche jede Nacht

Und der Mond scheint hell auf mein Haus am See

Orangenbaumblätter liegen auf dem Weg

Ich hab 20 Kinder, meine Frau ist schön

Alle kommen vorbei, ich brauch nie raus zu gehen

Im Traum gesehen, das Haus am See

Zijn huis aan zee is zijn laatste huis, of je moet de kist van zes planken ook een huis noemen. Hij heeft rust gevonden, terwijl hij denkt aan een talrijke schare kleinkinderen. En als hij daaraan denkt verraadt de zanger eigenlijk dat het nog geen werkelijkheid is. Im Traum gesehn. Het is nauwelijks voorstelbaar en als het zo is dan kan hij bijna niet wachten. In het slot zit een mysterie: verlangt hij er naar? In het nu is hij rusteloos en steeds op zoek naar nieuwe straten, mensen, gezichten, ervaringen, kansen. Daar doorheen trekt een verlangen naar rust, naar vervulling een spoor.

Hier bin ich geboren, hier werd ich begraben

Hab taube Ohren, nen weißen Bart und sitz im Garten

Meine 100 Enkel spielen Cricket auf’m Rasen

Wenn ich so daran denke, kann ich’s eigentlich kaum erwarten

De melodie, het ritme en het tempo zijn rusteloos, passend bij de tekst. Behalve bij het slot. Het lijkt wel of het lied liever niet wil eindigen maar eindeloos herhaald wil worden. Ik speel het ook moeiteloos verschillende keren af. Heel knap gedaan!


About this entry