Pasta met rivierkreeftjes, groene asperges, kerstomaatjes en room

We zitten op een terras hoog boven de Fulda, die door Kassel stroomt. Tegenover ons, op de andere oever rijst de muur op van het Rondell, een verdedigingstoren van de Altstadt. Bovenop bevindt zich een Biergarten, er hangen lichtjes in de bomen, zacht speelt een klarinet. Wij zitten op het terras van Al Fiume‘, een Italiaans restaurant/pizzeria. We strijken hier voor de derde keer neer, het bevalt ons hier goed. Vanavond delen we een vooraf, gisteren was de antipasto misto al bijna genoeg voor een hele maaltijd. Nu is het vitello tonnato. Een mandje geurig en stevig brood, wat aioli, heerlijk. We drinken een Bardolino Chiaretto Classico ‘Il Torcolo’ fabiano DOC Rosé. En een fles Aqua Panna.

Het hoofdgerecht is een pasta met rivierkreeftjes (lekker vlezig), groene asperges (nog knapperig), kerstomaatjes (ze ontploffen in je mond) en wat room. Mooie stevige smaken, daar hoort een pasta met een bite bij. De avond daalt over de stad, aan de hemel een dunne sikkel van de opkomende maan. Gasten blijven komen, kelners lopen af en aan, Italianen eten tot laat in de avond, de Duitsers hebben dat goed begrepen. We zwichten nog voor een dessert, een tiramisu classico. ‘Mag ik er een ristretto bij?’ ‘Een ristretto? Hier noemen we het  een espresso corto.’ Ook goed, even lekker.

Wat heb je nodig voor deze pasta? (4 personen)

500 gram pasta, bijvoorbeeld tortiglietti, tortiglioni of pipe rigate

200 gram rijpe kerstomaatjes

150 – 200 gram groene asperges, liefst dunne

300 gram rivierkreeftjes, schoon

50 ml room

snufje cayennepeper

zwarte peper

grof zeezout

olijfolie

Bereiding

Zet een grote pan water op voor de pasta, scheut olijfolie erin, als het kookt pas twee scheppen grof zeezout. Kook de pasta al dente.

Snijdt van de asperges de onderste anderhalf tot twee centimeter af. Schil het onderste deel met een dunschiller, als je vermoedt dat ze iets draderig zijn. Snijdt ze in schuine stukjes van 3 centimeter. Blancheer ze en zet ze apart. Verhit wat olie in een pan met dikke bodem, dep de rivierkreeftjes droog en bak ze kort in de olie. Voeg een snuf cayennepeper toe, dan de tomaatjes en de room. Proef, peper en zout naar smaak. Warm goed door, voeg de asperges toe. Giet de pasta af en meng deze door de saus. Heet opdienen in verwarmde borden. Er mag wat Parmezaanse kaas bij.

Het werd donker in Kassel, maar de warmte bleef. Langzaam verstilde de stad, mensen spraken op gedempte toon, glazen rinkelden. Begin mei, maar het leek wel augustus. Een Duitse stad, maar het leek wel hartje Italië.


About this entry