Risotto 3

Dochterlief komt eten, dus risotto! Na heel lang strikt vegetariër te zijn geweest eet ze nu vis. Dat biedt perspectieven, het wordt een risotto met gerookte zalm. Niet iedereen in huis is dol op risotto en zeker niet op vis. Nou, die bakt maar een ei! Dochterlief kookt graag, dus het wordt een coproductie. ‘Mag ik de risotto doen, want daar ben ik goed in’. Prima, ik snipper de sjalotten en snij de peultjes aan lange reepjes en de gerookte zalm in ruitjes, doe jij de risotto met de visfond. Wat hebben we gebruikt voor 4 personen?

500 gram risottorijst van de beste kwaliteit

400 gram gerookte zalm. Let op, het moet een stevige rooksmaak hebben!

200 gram peultjes, knapperig vers, in lange reepjes

5 sjalotten, fijn gesnipperd

100 gram roomboter

2 potten visfond (380 ml), aangevuld tot 1,2 liter

een potje crème fraîche (200 ml)

eventueel wat fijn geknipte dille of tijm

Peper uit de molen

grof zeezout

Bereiding:

Smelt de boter in een pan met dikke bodem, laat het bruisen en fruit dan de sjalotten gedurende vijf minuten. Ze mogen net niet kleuren. Voeg dan de rijst toe. Zet het vuur hoog, schep regelmatig om. De korrel wordt licht doorzichtig. Breng ondertussen de visfond tegen de kook aan. Met dochterlief nog een discussie over wat er gebeurt met de zetmeelketens door de verhitting. ‘Er verdwijnen H’tjes, denk ik, de ketens worden korter.’ Dat is de bedoeling. Ik denk niet dat de rijst echt caramelliseert, maar het proces lijkt er wel wat op. Voeg na een paar minuten de eerste soeplepel van de hete visfond toe en roer tot alles door de rijst is opgenomen, voeg daarna de volgende lepel toe en ga door tot de visfond op is. Dat duurt zo’n 20 minuten. Ik gebruik liever visfond dan een blokje visbouillon. Minder zout en veel smakelijker. Proef of de korrel gaar is, hij moet nog wel veerkracht hebben. Ze het vuur hoog en roer er de crème fraîche toe, daarna de peultjes en eventueel de dille of tijm. Daarna snel de zalm er door scheppen. Let op, de peultjes en de zalm niet laten garen, alleen goed warmen! Zorg dat het goed heet is en serveer direct op gloeiend hete borden. Dat doe je als volgt: je legt een of twee lepels op het midden van het bord en schudt dan met het bord zodat de risotto zich mooi verdeelt. Erbij een gemengde salade van jong blad, en natuurlijk een beendroge witte wijn.

Advertenties

About this entry