Pompoen

Vaak, te vaak, kijken mensen me meewarig aan als ik zeg dat we pompoen eten. Hoe komt dat? Is het een ‘geitenwollensokken’groente? Is het teveel werk om klaar te maken? Staat de smaak hen niet aan? Veel mensen geven schoorvoetend toe dat ze het eigenlijk nooit gegeten hebben. Of ze kennen het uit een restaurant of van een kant-en-klare soep. Ik zie in tijdschriften en op het internet ook wel wat recepten langskomen. Daar word ik  niet altijd vrolijk van. Want ik begrijp pompoenhaters wel een beetje. We zijn niet meer gewend aan zoete groenten. Zelfs worteltjes en peulvruchten eten we hartig. Pompoen heeft iets zoets en als je niet oppast iets weeïgs. Als je het klaarmaakt moet je die specifieke smaak uitdagen. Wat vind je lekker aan pompoen? Het romige? Wat proef je liever niet? Het zoete? Ik heb een recept dat het maximale uit de pompoen haalt. Het is wel even werk…

Wat heb je nodig?

Een forse pompoen (een oranje of een flessenhals)

1 eetlepel komijnzaad

2 rode uien

4 tenen knoflook

olijfolie

zeezout

1 eetlepel chilipeper (vlokken)

bleekselderij, een halve ‘bos’ is voldoende, een hele is ook goed

kikkererwten (je kan twee blikken van 400 gram nemen, je kan ook droge erwten nemen en die eerst gaar koken, 500 gram)

1,5 liter groentebouiilon

citroenrasp (van een biologische citroen)

2 eetlepels pompoenpitten

1 eetlepel sesamzaad

1/2 eetlepel venkelzaad

1 eetlepel maanzaad, blauw en/of wit

Eventueel 1 eetlepel nigella

Voorbereiden:

De pompoen is even werk: snij hem in tweeën, lepel de pitten en het ‘hooi’ er uit, snij de helften in plakken, schil de plakken met een dunschiller, snijdt de plakken in blokjes van 3 bij 3 cm. Doe ze in een kom, giet er een scheut olijfolie over, de eetlepel komijnzaad en de chilivlokken en schudt ze om. Stort ze op een bakblik en schuif dat in een voorverwarmde oven (200 graden) en laat ze garen. De randen kleuren wat donker, geeft niet. Het kost zo’n drie kwartier.

Snipper de uien, snij de knoflook in plakjes, de bleekselderij in plakjes. Bak ze alle drie zachtjes in olijfolie tot ze zacht zijn. Voeg dan de geroosterde pompoen toe, laat het samen vijf minuten smoren. Voeg dan de bouillon toe, breng het geheel aan de kook, zet het gas (je kookt toch wel op gas?) laag en laat het 15 minuten pruttelen. Voeg de gare kikkererwten toe en laat nog eens tien minuten pruttelen. Steek de staafmixer in de soep en mix zolang tot de soep lobbig en romig is. Niet alle stukken pompoen en niet alle kikkererwten hoeven ‘aan gort’.

De romige smaak van pompoen en kikkererwt heeft een tegenhanger nodig. De pit komt van het mengsel van zaden en noten. doe een scheutje olie in een koekenpan. Rooster hierin, onder voortdurend omscheppen de geschaafde amandelen, sesamzaad, venkelzaad, maanzaad en pompoenpitten. Ik ben gek op nigella (ook wel uienzaad genoemd), dus voeg ik het overal aan toe. Zou je ook eens moeten doen…

Doe de soep in hete kommen en strooi het noten/zadenmengsel er op samen met wat harissa en citroenrasp. Lekker met grof brood.


About this entry