Onwijs met onderwijs

Sinds mijn lief weer studeert (een master Special Educational Needs) staat ons huis bol van onderwijs. OntwikkelingsGericht Onderwijs, Passend Onderwijs, Inclusief Onderwijs, Opbrengstgericht Onderwijs en ga zo maar door. We moeten lachen om een minister die Passend Onderwijs wil invoeren en tegelijkertijd 300 miljoen wil bezuinigen en ook nog bij de mondiale top wil horen. Dit kabinet wil dat Nederland een kennisland wordt, maar het moet wel voor nop of nog minder. Rutte (duur van zijn studie: 7 jaar) moet aan de afgelopen demonstratie toch een naar gevoel hebben overgehouden. Dat studenten eens een keer demonstreren, sois, maar dat er 800 hoogleraren in toga op komen draven, ik zou er toch minder lekker op slapen.

Kortzichtig

Je ziet het vaker bij liberalen, ze gaan voor de korte klap. Je mag sociaal-democraten utopisten noemen, die niet altijd rekening houden met de harde werkelijkheid, liberalen zijn toch wel bijziend te noemen. Hoe denk je dat een land zo’n bezuiniging te boven komt? Nederland daalt nu al op de internationale ranglijst van kenniseconomieën, en dan moeten de bezuinigingen nog worden doorgevoerd. We worden een land van tweede garnituur. Dat kan heel leerzaam zijn, daar niet van, maar het strookt niet met de glorieuze plannen die liberalen dan toch ook nog tevoorschijn toveren (“Dit land moet sterker uit de crisis komen”).

Segregatie

Wat me het meest steekt is dat het beste instrument om een samenleving leefbaar te maken en te houden, namelijk het onderwijs, nu zo wordt geknepen. De verrechtsing in de politiek en de samenleving zorgt toch al voor verkilling en verharding. Alles wat dat proces kan vertragen zou je moeten aangrijpen. Ik zie het tegendeel gebeuren.


About this entry