Geld en macht

Onze minister van financiën is duidelijk de weg kwijt. Hij wil strafbaarstelling van de oproep om je geld van de bank te halen. Lakeman heeft door zo’n oproep de val van de DSB-bank bespoedigd. En zoiets mag natuurlijk nooit meer gebeuren!

Salomo

We weten het al lang: mannen zijn bijzonder gevoelig voor geld, seks en macht. Het zijn hun drie grootste valkuilen. Als minister van financiën moet je dus bijzonder op je hoede zijn: want je hebt met geld en macht te maken. Blijkbaar is het Kees de Jager toch niet goed bekomen. Want hij wil de banken coute que coute in bescherming nemen. Nu weten we ondertussen allemaal dat Wellink, de centenbaas van Nederland, heeft zitten slapen toen Dirk Scheringa bankje wilde gaan spelen. Wellink had daar van het begin af aan een stokje voor moeten steken. Wellink is niet zo snel: Ook bij Icesave voelde hij geen nattigheid.

Ondemocratisch en niet transparant

Het is een trend: de VS zijn not amused als er Wikileaks hun post op straat gooit, Poetin houdt Chodorovski in de bak, Loekasjenko muilkorft de oppositie in zijn land, Gbagbo kan in Ivoorkust niet tegen zijn verlies: de democratie is een moeizaam en broos gebeuren. Maar toch niet in ons eigen land? Och, Fred Spijkers heeft een aantal ministers zien komen en gaan en nu, 27 jaar later(!), schijnt men toch toe te geven dat er indertijd iets niet helemaal goed is gegaan… En dan hebben we nu Kees de Jager die het recht naar zijn hand wil zetten.

Bertold Brecht

Van Bertolt Brecht is de uitspraak: Een bank stichten is net zo erg als een bank beroven. Het kan blijkbaar nog erger: een bank beschermen.


About this entry